За церковним календарем 17 січня вшановують преподобного Феоктиста, святого Євстафія, мучеників Зосима та Афанасія

17 Січня 2017 10:27

«Нам треба стояти… ногами на нашій землі, головою бути в Європі, а руками обхоплювати якнайширше справи української нації»
Іван Труш

За церковним календарем 17 січня вшановують преподобного Феоктиста, святого Євстафія, мучеників Зосима та Афанасія.

Зосим Пустельник, який жив у IV ст., у народі вважався покровителем бджіл. Про бджіл говорить і прикмета цього дня: якщо у цей день сніг на деревах гілки гне — літом бджоли роїтися будуть. А якщо на небі немає хмар при сильному морозі, то морозна погода буде стояти і надалі і не скоро відступить.

У народі 17 січня колись починали готуватися до Надвечір’я Богоявлення. На Закарпатті жінки замішували борошно і ним на дверях та одвірках робили хрести, щоб “упирі та всіляка нечисть не мала сили”. У гірських та лісових районах цього дня намагалися не згадувати вовків, аби вони не напали на отару.

Іменинниками 17 січня є:
Артеми, Дениси, Архипи, Панаси, Танасії, Афанасії, Остапи, Зосими

17 січня народились:

1869 — Іван Труш (Львівська область) — український живописець-імпресіоніст, майстер пейзажу і портретист, мистецький критик і організатор мистецького життя в Галичині.
1901 -Григорій Епік (Дніпропетровська обл.) — український письменник, перекладач, автор повісті «Восени», романів «Без грунту», «Перша весна».

Події 17 січня:

1805 — у Харкові відкрито перший у східній Україні університет.
1921 — у Відні створений Український вільний університет, незабаром переведений у Прагу.

Чи знаєте ви, що:

Харківський національний університет вважається одним із найстаріших університетів Східної Європи. Заснований у листопаді 1804 року з ініціативи видатного просвітителя В.Н.Каразіна, згідно із грамотою Олександра І.

Урочисте відкриття університету відбулося 17 (29) січня 1805 року. Історія Харківського національного університету є невід’ємною частиною інтелектуальної, культурної та духовної історії України. З Харківським університетом пов’язані імена таких усесвітньо відомих учених, науковців та просвітителів, як П.П.Гулак-Артемовський, О.М.Ляпунов, М.І.Костомаров, М.П.Барабашов, М.М.Бекетов, Д.І.Багалій, А.М.Краснов, М.В.Остроградський, В.А.Стеклов, О.О.Потебня, О.В.Погорєлов та багато-багато інших.

Харківський університет – єдиний в Україні, де навчалися і працювали три лауреати Нобелівської премії – біолог І.Мечников, економіст С.Кузнець, фізик Л.Ландау.

Почесними членами та почесними докторами університету в різні часи було обрано визначних діячів науки та культури різних країн: І.В.Гете і О.Гумбольдта, Івана Франка і Лева Толстого, П.П.Семенова-Тян-Шанського та інших.

Серед почесних докторів університету – перший президент України М.С. Грушевський. (www.univer.kharkov.ua)

«Рідна країна»