У дохристиянські часи з 3 лютого і протягом тижня вшановували одного з найвпливовіших для давніх українців Бога — Велеса

3 Лютого 2017 13:25

Коли тебе штовхають у калюжу, найкращий спосіб не стати посміховиськом – потягнути за собою нападника
Юрій Мушкетик

За церковним календарем 3 лютого вшановують преподобного Максима сповідника, мученика Неофіта, мучениць Євгенію, Кандиду, Валеріану й Акілу, преподобних Максима Грека, мучениць Агнію, Анастасію та ікони Божої Матері Ватопедську і Ктиторську «Відрада» або «Утішання».

У дохристиянські часи з 3 лютого і протягом тижня вшановували одного з найвпливовіших для давніх українців Бога — Велеса (Волоса), покровителя свійських тварин. Протягом Велесового тижня наші предки влаштовували різноманітні обряди, які мали забезпечити плодючість тварин і позбавити їх від всіляких хвороб. Також Велеса називали богом достатку та торгівлі. У Києві його капище знаходилося на Подолі, де жило найбільше Велесових прихожан — ремісників і торговців. І хоча після хрещення Русі його статую Володимир Великий втопив у Почайні, а церква побудована на місці капища згоріла ще у 17 сторіччі, проте пам’ять про нього залишається і дотепер. Вулиця на Подолі, де знаходилося капище Волоса, називається Волоська.

У народі ж на Максима говорили: «Ясна зоря — на мороз, мороз наростає, зате день прибуває».

Народні прикмети:

У давнину була така приказка: «Якщо місяць засковзив, у хмару білий ріг встромив — буде добре жито і борошно в сито» — молодий місяць у хмарах вказував на хороший врожай. А ось ясне небо передбачало недорід.

Яскраво-червоний захід 3 січня вказував на морозний ясний завтрашній день; а ясна погода — на ранню весну. Якщо вдень сонце світить яскраво, то влітку на фруктових деревах плоди червиві будуть, а якщо воно за хмари ховається, плоди будуть чисті та великі.

Іменинниками 3 лютого є:
Анастасій, Валеріан, Максим, Євген, Агнія

3 лютого народились:

1864 — Володимир Самійленко, український письменник, перекладач. Автор збірок ліричних, патріотичних і сатиричних віршів «З поезій В. Самійленка», «Україні»; перекладав твори Гомера, Д. Байрона, А. Данте, П. Бомарше, П. Беранже, А. Франса.
Ми раді за прогрес, і то зо всіх країн Ми на вистави йдем з культурністю своєю. Коли ж той буде час, що більше, ніж маши, Ми виставим людей з високою душею? (Володимир Самійленко)

1918 — Любов Забашта, українська поетеса.

«Криниця мого дитинства, ти дзвониш відерцем рано, Кринице моїх світанків і перших дівочих мрій. Ти кличеш мене додому, ти пахнеш мені катраном, Моя дзвонкова кринице, дивися ж — не обмілій. Вертайте до неї знову крізь роки і сиві далі, Несіть їй свою тривогу і сонце своїх надій. Несіть їй синівну радість і вічні свої печалі, Моя дзвонкова кринице, дивися ж — не обмілій». (Любов Забашта)

1953- Микола Будник, бандурист, майстер народних музичних інстуремнтів, художник, поет. Автор підручника з виготовлення старосвітської бандури.

1974 — Ігор Пелих, український телеведучий, журналіст, продюсер.

Події 3 лютого:

1815 — У Швейцарії засновано першу в світі фабрику з виробництва твердого сиру.
1863 — У місцевій газеті містечка Вірджинія (штат Невада) опубліковано гумористичне оповідання 27-літнього журналіста Семюеля Ленгхорна Клеменса, підписане псевдонімом Марк Твен.
1953 — Вийшла друком книга французького океанографа Жака-Іва Кусто «Світ мовчання» — найзнаменитіша робота науковця, в якій він описав унікальні результати трирічного вивчення підводного світу.
1994 — Верховна Рада України ратифікувала у повному обсязі Договір про скорочення і обмеження стратегічної і наступальної зброї (СНЗ-1).

Чи знаєте ви, що:

Експериментальні дослідження показали, що деякі види дерев «підзаряджають» людський організм своєю біологічною енергією, інші ж, навпаки, «висмоктують» її.

Найбільш «живильними» деревами для більшості людей є дуб та каштан. «Висмоктують» ж енергію, за переказами наших дідусів та бабусь, тополя і осика, що було перевірено експериментом, проведеним 1983 року в Києві.

Ці властивості, на думку дослідників, однаково корисні людям. Коли людина має хронічну хворобу або просто перевтомлена, дерева «підживлюють» її ослаблений організм своєю біологічною енергією. І навпаки, в разі перенапруги організму від гострого захворювання «висмоктують» хворобу, посиливши захисні функції.

«Рідна країна»