Як поїхати на авто в Європу: інструкція для туристів

19 Квітня 2017 11:00

Перший крок – планування маршруту поїздки. Вирішити, які місця ти хочеш побачити в Європі – мабуть, найнеобхідніше, адже потрібно подивитися по карті, як краще добиратися. Також потурбуйся заздалегідь про місце ночівлі, бронювання готелів тобі знадобиться для посольства. Забронювати готелі в будь-якій країні світу можна онлайн тут. Звичайно, під час подорожі на авто зовсім не обов’язково зупинятися в готелі. Зазвичай значно зручніше і дешевше такий варіант як кемпінг. Не зайвим буде дізнатися про безкоштовні стоянки для автомобілів. Також варто звернути увагу, що в Європі доведеться їздити по автобанах, які зазвичай платні. Ціна платних доріг 5-10 євро за 100 км. Можна об’їхати їх за безкоштовними, хоча і не скрізь. Є і платні тунелі, наприклад Mont-Blanc між Італією і Францією – 39 євро.

Корисні посилання про автобани в Європі:

Як поїхати на авто в Європу: інструкція для туристів

Як поїхати на авто в Європу: інструкція для туристів © gettyimages.com
  • Необхідні документи:

Якщо машина оформлена на тебе, то при перетині кордону необхідно мати такі документи:

  1. страховий поліс цивільної відповідальності, так звана зелена карта  можна оформити в будь-якій страховій компанії або ж безпосередньо на кордоні, однак потурбуватися про цей документ краще заздалегідь)
  2. технічний паспорт на авто
  3. водійські права
  4. Якщо ж на твоїй машині їхатиме хтось інший, то необхідно звернутися до МРЕВ за місцем прописки для оформлення тимчасового талону транспортного засобу. Якщо ж ваше авто куплене в кредит, для отримання техпаспорту варто отримати довідку з банку, в якій ідеться про те, що у тебе немає проблем із виплатою кредиту й банк не заперечує проти вивезення машини за кордон.
  • Що взяти з собою?

Запасися п’ятилітровою пляшкою чистої води, рідиною для омивача, моторним маслом твоєї марки (якого може не виявитися на придорожних заправках), повнорозмірним запасним колесом, а також порожньою каністрою. Підбери аптечку. Буде незайвим заклеїти прозорою плівкою фари і кромку капота, щоб захистити їх від летячого каміння. Непогано також обзавестися відеореєстратором і навігатором або смартфоном з завантаженими картами.

Як поїхати на авто в Європу: інструкція для туристів

Як поїхати на авто в Європу: інструкція для туристів © gettyimages.com
  • Корисні поради
  1. За кордоном із правилами дорожнього руху все дуже серйозно, тому за найменше порушення тобі загрожують чималі штрафи. Наприклад, у Франції, перевищивши швидкість на 50 км/год., заплатиш штраф до €1000, Швеція трохи демократичніша: перевищення швидкості на 30 км/год. коштуватиме €100. Якщо їхатимеш без пристебнутого паска безпеки, штраф становитиме від €30 до €100.Краще відразу ознайомся з правилами дорожнього руху в тих країнах, куди прямуєш.
  2. Ціни на бензин у Європі значно вищі за наші. Тому, перед тим як їхати на авто в Європу, подбай про повний бак свого “залізного коня”. І краще залити резервний запас бензину в каністру.
  3. Досвідчені мандрівники перед поїздкою на авто в Європу радять перевірити технічний стан своєї машини відповідно до вимог інших держав. Наприклад, тебе можуть не впустити у Фінляндію лише тому, що скло машини тоноване або покришки не відповідають певним стандартам. Буде прикро, якщо такі дрібниці зіпсують подорож на авто.
  4. Перед виїздом в Інтернеті подивися, які популярні серед автомандрівників пиріжкові, магазини-пекарні і “біляші-пончики” є по маршруту.
  5. В’їхавши в ЄС, пам’ятай, що в населених пунктах максимальна швидкість 50 км / год, на дорозі – 90, на автомагістралі 110-130. Є й незвичні для нас речі. У Німеччині є ділянки доріг, де не можна рухатися повільніше 80 км / год. У Франції та Люксембурзі швидкість на автомагістралі в суху погоду 130 км / год, а в дощ – 110.

Якщо ти впевнено водиш машину українськими дорогами, то в Європі проблем з водінням виникнути не повинно. Єдиним нюансом буде поїздка по гірському серпантину – жителі більшості регіонів України такого досвіду позбавлені.

Джерело: travel.tochka.net