А у народі 29 травня вшановували Федора–житника

29 Травня 2017 14:34

сти, спати і продовжувати рід — це ще не все, щоб мати право називатися людиною.
Ірен Роздобудько

А у народі 29 травня вшановували Федора–житника і вважали, що саме цього дня варто сіяти жито, примовляючи: «Роди, Боже, жито гоже, а без гороху проживемо потроху». Також цього дня підмічали: «Кінець травня дощовий – буде мало фруктів».

За церковним календарем 29 травня вшановують преподобних Касіана і Лаврентія Комельських, преподобного Єфрема, святителя Олександра, мучеників Віта, Модеста, блаженну отроковицю Музу, преподобного Федора Освяченого, преподобних Отців вбитих у Лаврі святого Савви.

Іменинниками 29 травня є:
Касян, Олександр, Лаврентій, Модест, Муза.

Події 29 травня:
1738 — у Петербурзі видано царський указ про заборону козакам і селянам Слобідської України переходити в Гетьманщину та в Росію.
1964 — у Києві відкрили найбільший у СРСР ботанічний сад.
1990 — 40 європейських держав, Європейський інвестиційний банк і Європейська економічна спільнота уклали угоду про створення Європейського банку реконструкції та розвитку.

29 травня святкують:

Міжнародний день миротворців ООН

Чи знаєте ви що:

Багато хто вважає, що батьківщиною сала є Україна, але насправді це не так. Три тисячоліття тому свинячий жир як їжу почали використовувати в Італії.

Щоправда, салом годували лише рабів, які цілодобово працювали на каменоломнях.

Як виявилося, сало було не лише дешевою, а ще й дуже поживною та калорійною їжею. Ці цікаві факти про сало зробили його популярним по всьому світу, а особливо популярне сало в Україні.

У римлян слово сало звучало як «лярдо». Цікавий факт, але це слово дожило і до сьогодні, однак значення його дещо змінилось. Тепер слово лярдо означає вже не сало, а смалець (З Енциклопедії корисного).

«Рідна країна»