Безвізовий режим з ЄС: як оформити документи на дитину

31 Серпня 2017 13:15

Оскільки 11 червня безвізовий режим вже повноцінно вступив в силу, подорожі до Європи стали ще більш актуальними. Як оформити документи на дитину в умовах безвізового режиму – читай нижче.

Щоб їздити в Європу без візи, обов’язково потрібно мати біометричний закордонний паспорт громадянина України. Те ж стосується і дітей. При цьому, паспорт громадянина України для виїзду за кордон дітей до 16 років оформляється терміном на 4 роки. Після 16 років видаються паспорти з повним терміном дії – на 10 років. Читай по пунктам, як оформити біометричний закордонний паспорт для дитини.

  1. Заяву на оформлення закордонного паспорта може подати один з батьків дитини, або ж їх законний представник. У такому випадку він повинен мати при собі документи, що засвідчують його особу та повноваження.
  2. Записатися в чергу для оформлення паспорта можна через сайт ДМСУ. Тобі знадобляться наступні документи:
  • Свідоцтво про народження. З 14 років – паспорт громадянина України.
  • Дві кольорові фотографії розміром 3,5 на 4,5 см і одна фотографія розміром 10 на 15 см, якщо дитина не досягла віку 12 років.
  • Квитанція про сплату адміністративної послуги.
  • Паспорт громадянина України одного з батьків.

Безвізовий режим з ЄС: як оформити документи на дитину

Безвізовий режим з ЄС: як оформити документи на дитину   © depositphotos.com
  1. Якщо в свідоцтві про народження вказано, що один з батьків – іноземець, то при подачі документів потрібна довідка про реєстрацію українського громадянства дитини.
  2. Якщо у мами і дитини різні прізвища, то подається документ, який підтверджує їхні родинні зв’язки.
  3. Діти у віці від 16 років і старше мають право подорожувати до Європи без віз самостійно, до 16 років виїжджати за межі України можна тільки в супроводі обох батьків, або в супроводі одного з батьків, або з довіреною особою, маючи при собі нотаріально завірену згоду батьків. Якщо один з батьків не хоче підписувати згоду, то спір вирішується в судовому порядку. Основна мета розгляду – довести, що виїзд за кордон відбувається в інтересах самої дитини.
  4. Якщо ж дитина проживає з одним з батьків, і не має можливості отримати завірений дозвіл на виїзд з країни від іншого, то знадобиться один з наступних документів:
  • Свідоцтво про смерть другого з батьків.
  • Рішення суду про визнання другого з батьків зниклим безвісти.
  • Рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним.
  • Рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків.
  • Для одиноких матерів знадобиться довідка про народження дитини, видана відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька.

Безвізовий режим з ЄС: як оформити документи на дитину

Безвізовий режим з ЄС: як оформити документи на дитину   © depositphotos.com
  1. До 12 років діти не здають відбитки пальців, проте такий паспорт зберігає статус біометричного і дає дозвіл на безвізовий в’їзд в ЄС. Вже з 12 років ця процедура є обов’язковою, а підпис дитини при оформленні паспорта потрібний, починаючи з 14 років.
  2. Кожне консульство встановлює свої терміни розгляду документів. В основному чекати доводиться не менше 5 робочих днів.
Джерело: tochka.net