У Житомирській області менше 40% «медалістів» підтвердили свої знання під час ЗНО. Результати дослідження

26 Серпня 2014 16:52
vkurse.ua

vkurse.ua

У Житомирській області менше 40% «медалістів» отримали ці нагороди об’єктивно, всього ж у 2014 році з 8869 випускників шкіл області 1007 (11,35%) – медалісти.

Про це свідчать результати моніторингового дослідження «Оцінювання рівня навчальних досягнень випускників навчальних закладів, нагороджених золотою (срібною) медаллю», проведеного Українським центром оцінювання якості освіти.

«Об’єктом моніторингового дослідження є результати вимірювання навчальних досягнень, отриманих шляхом стандартизованого рейтингового та суб’єктивного критеріального оцінювань. Предметом моніторингового дослідження є стан додержання єдиних підходів до оцінювання навчальних досягнень учнів-випускників навчальних закладів, нагороджених золотою (срібною) медаллю. Метою моніторингового дослідження є порівняння результатів вимірювання навчальних досягнень, отриманих шляхом стандартизованого рейтингового та суб’єктивного критеріального оцінювань, випускників навчальних закладів, нагороджених золотою (срібною) медаллю», – йдеться у поясненні до результатів.

sertif3

У ході моніторингового дослідження визначалися статистичні показники для груп учнів-випускників навчальних закладів, нагороджених золотою (срібною) медаллю, відібраних з урахуванням кількості отриманих ними балів з певних навчальних предметів (українська мова і література, історія України та математика) та середнього балу сертифіката ЗНО.

У центрі оцінювання якості освіти вважають, що наочним показником об’єктивності шкільного оцінювання є показник 175 балів і більше, тому усі абітурієнти, які закінчили загальноосвітній навчальний заклад з медаллю, повинні були б потрапити до групи учасників ЗНО із середнім балом сертифіката від 175, але таких виявилося лише близько половини, тобто об’єктивно нагороджено медалями близько 50% медалістів.

«Середній обласний показник бала сертифіката медалістів у 18 областях навіть не дотягує до граничного показника в 175 балів. Окрім того, спостерігається залежність, при якій чим вище відсоток медалістів в області, тим гірше в них показник середнього бала сертифіката ЗНО, що свідчить про різні підходи в шкільному оцінюванні (або у контролі за ним) за територіальною ознакою», – наголошується у дослідженні.

На діаграмі наведені регіональні дані щодо середнього бала сертифіката ЗНО випускників 2014 року, нагороджених медалями

sertif5

«За підсумком аналізу порогових груп необхідно звернути увагу на показник результативності в групі 175–200, який у нашому дослідженні є головним індикатором об’єктивності оцінювання. За цим показником особливу увагу привертають Чернівецька (29, 2%), Житомирська (39,2%), та Кіровоградська (39,9%) області. Можна виокремити найвищі показники у м. Києві (71,0%) та Львівській області (66,5%) де, напевно, більш вимогливо ставляться до оцінювання знань у школі, оскільки відсоток медалістів у цих областях від загальної кількості випускників близький до середнього по країні (м. Київ – 9,09%, Львівська область – 9,46%)», – підкреслюють організатори моніторингового дослідження.

У загальних висновках йдеться про те, що кількість випускників 2014 року, нагороджених золотою (срібною) медаллю становить 8 % від загальної кількості випускників (найбільше їх у Тернопільській області (13,95%), найменше – у Київській області (3,46%). У 2009 році цей показник становив близько 4,5% по країні, у 2010 році він стрибнув до 6,2% (з початком врахування середнього бала атестата під час вступу) і продовжує щороку зростати.

«Середній бал за шкалою 100–200 балів, отриманих випускниками, нагородженими золотою (срібною) медаллю, за підсумком проходження ЗНО з усіх предметів становить 174,2 бала. Показник середнього бала сертифіката ЗНО медалістів, що мешкають у місті (177,0), вищий на 7,6 бала, ніж у медалістів, які мешкають в сільській місцевості (169,4). Лише 49,6% випускників 2014 року, нагороджених золотою (срібною) медаллю, мають середній бал сертифіката від 175 до 200», – підсумовують організатори дослідження.

sertif4

Інформація щодо показників результативності проходження ЗНО (за середніми балами сертифікатів) випускниками-«медалістами» на рівні усіх міст та районів Житомирської області

sertif1 sertif2

По Україні майже 3% медалістів склали ЗНО гірше, ніж середньостатистичний випускник (бал сертифіката нижче 149,5 балів), а один випускник (з Полтавської області), нагороджений медаллю, взагалі має середній бал сертифіката нижче 124. За результатами ЗНО з наймасовіших предметів є медалісти, які отримали менше 124 балів: українська мова і література – 1, історія України – 9, математика – 28.

 

Джерело: zhitomir.info