Восени на Житомирщині подорожчає хліб

1 Вересня 2014 13:28
aprpress.com

aprpress.com

Восени на Житомирщині подоорожчає хліб, – переконують економічні експерти. Проте і без їхньої думки зрозуміло, що якщо вартість борошна, яка прив’язана до курсу долара, зросла на 20%, а інша складова собівартості виробництва хліба – енергоносії – до 50%, підвищення цін просто неминуче. Крім того, велике значення в ціні хліба відіграє транспортна складова. Причому не тільки транспортування зерна та борошна, а й вже безпосередньо транспортування хліба до магазину.

Натомість міністр аграрної політики і продовольства Ігор Швайка говорить, що масового подорожчання хліба найближчим часом не буде.
За його словами, зараз при міністерстві створено робочу групу, яка обговорюватиме і регулюватиме це питання. Міністр уточнив, що під час формування цін на хліб необхідно враховувати кілька факторів.
“В Україні йде війна. Через те, що у нас відбувається зростання цін на газ, на пальне, ціни на хліб не можуть штучно фіксуватися на одному місці”, – уточнив він.
Швайка також повідомив, що Мінагропрод працює над документом, який би зобов’язував пекарів використовувати борошно з аграрного фонду лише на соціальні сорти хліба.
Між тим, 18 серпня найбільший столичний виробник хліба і хлібобулочних виробів – “Київхліб” вже підвищив відпускні ціни на свою продукцію на 30-90 коп. залежно від сорту хліба.
Ціни в Житомирі та області формують 8 найбільших хлібозаводів. Крім “Золотого короваю”, це Бердичівський, Коростенський, Новоград-Волинський, Овруцький, Олевський, Ємільчинський та Андрушівський хлібозаводи.
ПАТ “Новоград-Волинський хлібозавод” підняв ціни на свою продукцію з 1 липня. “У зв’язку з підвищенням витрат на виробництво хлібобулочних виробів ПАТ “Новоград-Волинський хлібозавод” повідомляє про введення нових цін на хліб масових сортів.
Основними факторами, які спричинили зростання цін, є істотне подорожчання всіх компонентів виробництва хліба: борошна, дріжджів, електроенергії та природного газу”, – говориться у повідомленні офіційного сайту міста Новоград-Волинський.
В результаті з 1 липня ціна однієї буханки хліба “Дарницький” становить 3,83 грн (підвищення на 15 коп.), “Обідній” – 3,94 грн (на 21 коп.), білого – 3,86 грн (на 18 коп.), пшеничного – 3,56 грн (на 16 коп.).
У ТОВ “Бердичівський хлібозавод” теж підняли ціни на 5-10 копійок за одиницю продукції, а на хлібобулочні вироби в упаковці – на 15 коп. “Обідній” нині коштує 4,2 грн, “Дарницький” – 5,25 грн.
Хлібозаводи у Коростені та Андрушівці підняли ціни у квітні цього року. Андрушівський “Дарницький” (різаний) у Житомирі коштує 4,95 грн, а “Паляниця” – 4,5 грн.
Як повідомили у департаменті агропромислового
розвитку Житомирської облдержадміністрації, у Житомирі найбільшим виробником хлібобулочної продукції є ПАТ “Золотий коровай”. Нині хліб “Обідній” цього виробника у Житомирі коштує 4 грн 75 коп., “Домашній” – 5,05 грн.
Державна інспекція України з контролю за цінами повідомляє, що Моніторингом зафіксовано підвищення рівня середніх роздрібних цін по Україні на підприємствах торгівлі на хліб з борошна пшеничного першого сорту на 0,2% – до 5,72 грн/кг; хліб житньо-пшеничний на 0,4% – до 5,69 грн/кг.
Станом на 1.08.2014 р. на підприємствах торгівлі середня роздрібна ціна по Україні на хліб з борошна пшеничного вищого сорту становила 6,64 грн/кг, що на 9,6% вище за ціну на кінець 2013 року (станом на 31.12.2013 р.) та на 1,7% вище за ціну на кінець червня 2014 року (станом на 27.06.2014 р.).
Найвищі роздрібні ціни на підприємствах торгівлі на хліб з борошна пшеничного вищого сорту були зафіксовані у Донецькій області (8,31 грн/кг), найнижчі – у Харківській області (5,12 грн/кг), що на 25,2% нижче середньої ціни по Україні.

Тетяна Духновська

Джерело: “ЭХО”

Джерело: my-zhitomir.tv