До 25 річниці Народного Руху України відбудеться виставка документів Національного архівного фонду

4 Вересня 2014 16:33
urokiistorii.ru

urokiistorii.ru

9 вересня у Центральному державному архіві громадських об’єднань України відбудеться урочисте відкриття виставки документів Національного архівного фонду “Перемога силою духу”, присвяченої 25-й річниці Народного Руху України.

Мовою архівних документів експозиція відтворює багатогранну діяльність Народного Руху України, виникнення якого знаменувало утворення широкої народної опозиції та виявилося важливим кроком у здобутті Україною незалежності та розбудові її як демократичної держави.

Основу експозиції виставки складають унікальні документи з фонду Народного Руху України, що зберігаються в Центральному державному архіві громадських об’єднань України, а також із фондів Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г. С. Пшеничного. Цінні свідчення про поширення Руху по всій території України містяться в документах державних архівів Волинської, Закарпатської, Запорізької, Львівської, Одеської, Полтавської, Чернігівської та інших областей.

Особливу увагу привертають документи з архівів Автономної Республіки Крим, Донецької та Луганської областей, доступ до яких сьогодні, на жаль, неможливий.

Виставка репрезентує складний шлях, який пройшов Рух: від організаційного становлення як масової і незалежної громадської організації “Народний Рух України за перебудову” до поступової трансформації в провідну політичну партію.

Документи дозволяють відтворити масштабну роботу Центрального проводу Руху та його регіональних осередків щодо вироблення стратегії і тактики діяльності; організації низки масових суспільно-політичних акцій, зокрема “живого ланцюга” між Києвом і Львовом, присвяченого річниці проголошення Злуки УНР і ЗУНР, святкування 500-ліття українського козацтва на Запоріжжі, підняття на щоглі біля приміщення Київської міськради національного синьо-жовтого прапора тощо.

В експозиції представлені документи про позицію НРУ щодо європейської та євроатлантичної інтеграції. Актуального звучання набувають сьогодні відозви, заяви, листи керівництва Руху стосовно українсько-російських відносин за часи незалежності України, ситуації навколо Чорноморського флоту РФ, становища кримськотатарського народу та настроїв населення Автономної Республіки Крим тощо.

На виставці вперше презентуватимуться документи НРУ, нещодавно передані на державне зберігання до ЦДАГО України, які ввіллються у вже існуючий фонд. У рамках заходу також буде представлено відеофільм з фондів ЦДКФФА України ім. Г. С.  Пшеничного з історії становлення НРУ, що висвітлює перебіг і проведення Установчого з’їзду Народного Руху України за перебудову.

На відкриття виставки запрошені очільники, засновники і члени Народного Руху України, керівництво та члени Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради України, високопосадовці Кабінету Міністрів України та Міністерства юстиції, керівництво Державної архівної служби, працівники державних архівних установ, науковці, представники громадськості та ЗМІ.

Виставка експонуватиметься в читальному залі ЦДАГО України (вул. Кутузова, 8) з 10.00 до 17.00.