“Скіфське золото” повертається з Нідерландів

11 Вересня 2014 11:24

b1104b710bd53696c9a806285ce1b82e_XL

 

Музей історичних коштовностей України, котрий є філією Національного історичного музею в м. Київ вчасно і без перешкод отримав усі цінності, що експонувались на виставці «Крим: золото і таємниці Чорного моря» в Нідерландах у музеї Алларда Пірсона – археологічному музеї Амстердамського університету.

Саме ці предмети з колекції Історичного музею складали основу виставки, були її найціннішими та найцікавішими об’єктами. Зокрема йдеться про скіфський меч та золотий шолом IV ст. до н. е., сарматську фібулу у вигляді дельфіна І ст. до н.е. та інші експонати.

Втім, відкритим залишається питання щодо тієї частини експонатів, котрі були надані Бахчисарайським історико-культурним заповідником, Керченським історико-культурним заповідником та Національним заповідником «Херсонес Таврійський». Затримка, як повідомлялось, пов’язана з претензіями зазначених музеїв щодо права власності над цими об’єктами.

У зв’язку з цим Мінкультури наголошує, що зазначені музеї були лише зберігачами зазначених об’єктів, тоді як належать вони, згідно з законодавством, українському народу і є частиною музейного фонду України.

«У тому разі, якщо дійде до судового провадження – ми будемо готові до цього» – наголосила Перший заступник Міністра Олеся Островська-Люта.

На разі міжвідомча робоча група, до складу якої входять представники  Мінкультури, Мін’юсту та МЗС здійснює всі необхідні заходи для якнайшвидшого вирішення цього питання та повернення культурних цінностей в Україну.