Хочеш миру – готуйся до війни!

10 Жовтня 2014 10:58
ztuoz.com.ua

ztuoz.com.ua

8 і 9 жовтня на спортивному майданчику Житомирського інституту медсестринства пройшли військово-медичні тренування студентів 4 курсу спеціальності «Лікувальна справа» та «Стоматологія ортопедична» відповідно до протокольного рішення Президента України та наказу Міністерства охорони здоров’я України щодо військово-медичних навчань у вищих навчальних медичних закладах.

 

Загалом підготовку пройшли більше 250 чоловік. Першого дня на заході були присутні представники фармацевтичного коледжу.

На спортивному майданчику було розгорнуто шість пунктів, де навчали  розбирати і збирати автомат, надавати невідкладну медичну допомогу при опіках, травмах, пораненнях, працювати у складі реанімаційної бригади та бригада евакуації.

 

– Другий  етап – це симуляція ділової гри на теми: «поле бою», «санінструктор роти», «медична служба батальйону», «евакуація до медичного пункту полку». Залучили до цих тренувань студентів саме цих спеціальностей, бо вони найбільш підготовлені і в першу чергу призиваються на військову службу, – розповів проректор з практичної роботи Житомирського інституту медсестринства, доктор медичних наук Павло Яворський.

– Тут у нас проходять навчання по наданню першої медичної допомоги на полі бою із кульовими пораненнями. Найчастіше кульові поранення бувають у голову, живіт і кінцівки, тому, що грудну клітину  прикриває бронежилет. Ми їх навчаємо, як обробити рану, як зупинити кровотечу, як зробити профілактику травматичного шоку і евакувати по етапу. Наша навчальна програма налаштована на цивільних пацієнтів, а це різні підходи: то кабінетний, а це польовий. На мою думку, зважаючи на ситуацію в країні, нам неодмінно потрібно відновити військово-медичну підготовку хоча б на четвертому курсі, – зазначив викладач хірургії вищої категорії Валентин Жовнерчук.

В пункті надання допомоги внаслідок переломів розповіли: «Вчимо виконувати транспортну мобілізацію різними засобами». Тут навчання проводитв Ігор Міщук, викладач хірургії вищої категорії, голова циклової комісії, голова регіонального об’єднання викладачів хірургічних дисциплін.

За словами студентів, отримані знання та набуті навички вони готові  застосувати на практиці.

 

Джерело: ztuoz.com.ua