Як дізнатися, що вам не вистачає кальцію: 3 ознаки

23 Жовтня 2014 12:43
ilife-news.com

ilife-news.com

Для краси шкіри, волосся і нігтів часто пропонують пити препарати, що містять кальцій. Нестача цього мінералу дійсно погано позначається на зовнішньому вигляді і самопочутті.

За якими симптомами можна визначити що в організмі не вистачає кальцію?

Млявість, апатія, слабість м’язів і низький тиск можуть бути ознакою нестачі кальцію (кальцій відповідає за тонус м’язів). Однак ці симптоми схожі на нестачу йоду та недостатність харчування в цілому.

Ламкість нігтів і часті візити до стоматолога з проблемою чутливості зубів та карієсу також говорять про порушений мінеральний обмін.
Нарешті, брак кальцію показує такий симптом, як болі в кістках і хребті при фізичних навантаженнях, ломота в тілі.

Щоб в організм надходило достатньо іонів кальцію, потрібно вживати в їжу кефір і сир. Не менш багаті кальцієм горіхи: фундук, мигдаль і насіння кунжуту. Навесні і влітку стануть актуальними молода кропива, зелень петрушки.

Проблема і хитрість полягає в тому, що люди страждають від надлишкової кількості іонів кальцію не рідше, ніж від його нестачі. Зайва збудливість, безсоння, больові відчуття, сильні спазми кишечника, жовчних шляхів, судин і серця (кальцій відповідає за скорочення м’язів в цілому) також можуть говорити про те, що кальцієвий обмін порушено.

Кальцій погано засвоюється без свого напарника-антагоніста – магнію, який, на противагу кальцію, відповідає за розслаблення мускулатури.

Так от, тільки одночасний прийом кальцію і магнію дасть потрібний ефект і не дозволить утворювати солі і камені в нирках і жовчовивідних шляхах. Магній міститься в зелені, горіхах і ягодах. Так що скибочка сиру, обгорнена листами салату і зеленню, є ідеальним варіантів профілактики порушень обміну кальцію і магнію.

 

Джерело: ilife-news.com