До уваги роботодавців: як правильно під час подання звітності відображати дані про новостворені робочі місця

30 Січня 2015 09:16
korosten.in.ua

korosten.in.ua

Поняття «нове робоче місце» розкриває п. 12 ст. 1 Закону України «Про зайнятість населення»: нове робоче місце– робоче місце, яке створене у зв’язку із створенням нового суб’єкта господарювання (крім того, що створений шляхом припинення) або збільшенням штатної чисельності працівників за умови відсутності скорочення (зменшення) середньомісячної чисельності за попередні 12 місяців, а також створене шляхом модернізації або зміни технології виробництва, що потребують нових знань, навичок та вмінь працівника.

Кількість новостворених робочих місць відображається в Звіті про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі Звіт), форма № Д4 (Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування затверджений Наказом Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013 р. N 454).

Над таблицею 1 Звіту поле «Кількість створених нових робочих місць у звітному періоді» –заповнюється тільки один раз – у тому звітному періоді (місяці), коли на підприємстві з`явилося нове робоче місце. А якщо в наступних звітних періодах нові місця не створювалися, то і заповнювати цей показник у таблиці 1 не потрібно.

В таблиці 5 графа 12 «Дата створення нового робочого місця, на яку у звітному періоді працевлаштований цей працівник» – заповнюється роботодавцем тільки в разі працевлаштування працівника на новостворене робоче місце. При цьому в графі 12 слід проставити дату (число, місяць, рік) створення такого місця. На практиці ця дата часто не збігається з датою початку трудових відносин, яка зазначається у графі 11 таблиці 5. Адже нове робоче місце може бути вже створене, а працівників на нього ще не знайшли. Таким чином, графа 12 таблиці 5 Звіту з ЄСВ за одним працівником, прийнятим на нове робоче місце, заповнюється один раз. І якщо нові місця надалі не створювалися, то цей показник у наступних звітах не відображається.

В таблиці 6 графа 22 «Ознака нового робочого місця» зазначається позначка «Х» у разі працевлаштування особи на нове робоче місце та заповнюється протягом 2 років.

Найбільш типові помилки при заповнені Звіту щодо даних по новоствореним робочим місцям:

– в таблиці 1: Кількість створених нових робочих місць більше або дорівнює штатній чисельності або середньообліковій чисельності штатних працівників за звітний період (створені робочі місця – це не штатна чисельність працівників);

– в таблиці 1: Кількість створених нових робочих місць дорівнює кількості прийнятих працівників на вже існуючі вільні посади;

– в таблиці 1: Кількість створених нових робочих місць необхідно показувати тільки в тому місяці, коли було створене нове робоче місце, а не кожний місяць;
– в таблиці 6: Ознака нового робочого місця: позначка «1-так, 0-ні» необхідно заповнювати у разі працевлаштування особи на нове робоче місце протягом 2 років.

Роботодавці, відповідально ставтесь до відображення в звітності показника «Нове робоче місце»!