У Житомирі розпочалося навчання в рамках підготовки всеукраїнської військово-медичної доктрини

2 Лютого 2015 16:45
oda.zt.gov.ua

oda.zt.gov.ua

Народний депутат України, голова комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, радник Президента України Ольга Богомолець 2 лютого прибула з робочою поїздкою на Житомирщину. В рамках візиту Ольга Богомолець зустрілася з викладачами й студентами Житомирського військового інституту імені С.П. Корольова Державного університету телекомунікацій, а також відвідала медичні заклади, в яких проходять курс лікування та реабілітації бійці АТО – обласну клінічну лікарню імені О. Ф. Гербачевського, Житомирський медичний госпіталь та санаторій «Дениші».

 Під час зустрічі з офіцерами й курсантами військового інституту Ольга Богомолець повідомила, що Житомир став другим містом після Києва, де розпочалося навчання в рамках підготовки всеукраїнської військово-медичної доктрини. Тренінги пройдуть випускники всіх військових навчальних закладів України. Програма навчання розрахована на чотири дні. Протягом перших двох днів студенти освоюють навички  надання тактичної медичної допомоги за стандартами НАТО і по одному дню розраховано на ознайомлення з методикою навчання особового складу, а також на мінімізацію негативних наслідків  бойової психічної травми.

 «Недостатньо лише мати аптечку. Нею в першу чергу треба вміти користуватися. Саме тому наша головна мета – забезпечити майбутніх військовослужбовців усіма механізмами захисту», – наголосила Ольга Богомолець.

 Як розповіла представник гуманітарної ініціативи Світового Конгресу Українців Уляна Супрун, реалізація програми «Захист патріотів» розпочалася ще в травні 2014 року і зараз її підтримує і фінансує 20 млн. українців у всьому світі. Під час тренінгів навчають як надавати першу медичну допомогу пораненим, евакуювати  їх та передавати кваліфікованим лікарям. За її словами, саме ці навички можуть допомогти врятувати життя близько 15% тих, хто гине на полі бою, адже найчастіше бійці помирають від кровотечі, пневмотораксу і блокування дихальних шляхів.

 Завдяки програмі «Захист патріотів» фахівці НАТО вже підготували 25 українських інструкторів-волонтерів. На передовій у зоні АТО пройшли такий курс навчання 12 тис. підготовлених солдатів і офіцерів, а найближчим часом навчать ще 3,5 тис. курсантів. У неспокійний регіон відправили вже 10 тис. аптечок.

Заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута наголосив: «Наша область одна із небагатьох в Україні, в якій прийнята і працює програма реабілітації бійців АТО. Приємно, що ми можемо не лише вчитися, а й пропонувати свій досвід іншим. Ми сьогодні продемонструємо це під час відвідування лікувальних закладів».

 У своєму виступі перед курсантами Ольга Богомолець зазначила: «Від чотирьох днів навчання залежатиме ваша можливість зберегти життя собі та іншим. Лише протягом перших 60 секунд можна врятувати бойового побратима і цей шанс неможливо пропустити. Дякую вашим батькам за виховання гідних синів, адже немає нічого вищого, ніж честь захищати Батьківщину».

ddd

 

ss

 

ww