У Житомирі відзначили 201 річницю від дня народження Тараса Шевченка

10 Березня 2015 10:14
zt-news.org.ua

zt-news.org.ua

Українців об’єднує спільна історична пам’ять та культурне надбання нації. У складні моменти ці фактори консолідують нас навколо прагнення жити у вільній демократичній державі, за яку боролися цілі покоління. Хтось відстоював право нашої країни на самовизначення зі зброєю в руках, а інші силою свого слова надихали на подвиг.

Одним із символів нашої Батьківщини став Тарас Шевченко, який у своїх творах описав глибину болю і трагедію українського народу в його прагненні до життя у вільній державі. Ми пам’ятаємо про великого Кобзаря і часто згадуємо його мудрі напутні слова, будуючи омріяну поетом Україну.

9 березня, у Житомирі відбулися урочистості з нагоди 201-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка. Жителі та гості обласного центру зібралися біля пам’ятника Кобзареві. До заходів приєдналися і представники влади – голова облдержадміністрації Сергій Машковський, голова обласної ради Віталій Француз, заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута, заступник голови обласної ради Руслан Годований та керівники міста.

У своєму виступі Сергій Машковський наголосив: «Сьогодні ми згадуємо нашого видатного генія, великого поета і славетного земляка Тараса Григоровича Шевченка. Він був, є і залишиться нашою національною гордістю. Постать великого Кобзаря – це символ незламності духу в боротьбі за волю, щастя та єдину Україну. «Борітеся – поборете. Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава. І воля святая!», – ці слова Тараса Шевченка стали символічними під час подій на Майдані, а також зараз вони підтримують дух всіх наших воїнів у боротьбі із зовнішнім ворогом за незалежність та волю. Переконаний, що вони є пророчими і найближчим часом у нашій державі запанує мир і спокій. А зараз ми прагнемо лише одного – аби твори Тараса Шевченка об’єднували всіх українців, незалежно від поглядів і переконань, навколо однієї мети – вільної, щасливої, незалежної та єдиної України».

Голова облдержадміністрації розповів, що останнім часом часто згадує поему Тараса Шевченка «І мертвим, і живим, і ненародженим» та продекламував уривок твору.

Учасники заходу переглянули вокально-хореографічну композицію «Вічне Шевченківське слово», поклали квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку та спільно виконали Гімн України.

У Житомирі відзначили 201 річницю від дня народження Тараса Шевченка
У Житомирі відзначили 201 річницю від дня народження Тараса Шевченка