Вишита Житомирщина(фото)

25 Травня 2015 11:13
oda.zt.gov.ua

oda.zt.gov.ua

Вулиці області були залиті червоними та чорними кольорами. І малі, і великі українці вдяглися у вишиванки, щоб віздначити День нашої національної сорочки.

 Знавці старовини запевняють, що відшукали ще у працях прабатька історії, грека Геродота, які датують 425 роком до нашої ери, рядки про побут скіфів. Геродот писав, що на власні очі бачив традиційний одяг скіфів, прикрашений вишивками. А в арабських манускриптах X століття є відомості про те, що арабські купці розповідали про русинів, які носили вишитий одяг.

 І стало зрозуміло навіть тим, хто звик сумніватися у всьому, що ми не зрадили своїм традиціям. Наші фотокореспонденти підготовили низку знімків сучасних українців у вишиванках.

 А коротеньке опитування показало, що люди вдягнули вишиванки, щоб продемонструвати самоіндефікацію нашої нації та її підтримку.

Малеча запевняє, що вже звикли до вишиванок і користуються будь-якою нагодою похизуватися чепурними сорочками перед однокласниками. “Білі комірці” розповіли, що сьогодні в офісах вже говорили між собою, що з огляду на спеку, не погано було б зробити вишиванки діловим одягом. А жіночки запевняли, що не відмовилися б від лекцій про територіальні особливості визерунків. Адже скільки в Україні регіонів, стільки й оригінальних орнаментів та поєднань кольорів.

 У нас на Поліссі найчастіше можна побачити прості композиції – ромбовидні лінії, які чергуються з геометричними візерунками. Нитки переважно червоні. А сорочки шиють з сірого або білого льону.  Та якого б кольору не була вишиванка, головне, що вона наша, українська. І нам через те сьогодні заздрить увесь світ.

 1

 

2

 

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

 

11

 

12

 

13

 

14

 

15

 

16

 

17

 

18