Нарешті громадяни дізнаються, хто є власниками українських надр і скільки коштів вони платять за їх використання

17 Червня 2015 08:59
old.fru.org.ua

old.fru.org.ua

Верховна Рада України підтримала пропозицію Голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Миколи Томенка ухвалити з відповідними правками у першому читанні та в цілому проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості видобувних галузей в Україні (реєстр. № 2591).

Зокрема, законопроектом передбачено, що органи, які здійснюють державне управління у галузі геологічного вивчення, використання і охорони надр, зобов’язані надавати та публікувати інформацію про стан геологічного вивчення, використання і охорони надр, а надрокористувачі мають перейти на звітування відповідно до міжнародних стандартів звітності.

Коментуючи цей закон, Микола Томенко сказав, що вже майже 25 років в Україні спостерігається цікава закономірність: найбільша стабільність спостерігається серед власників нафтовидобувної галузі та серед надрокористувачів.

«Президенти, прем’єри, народні депутати постійно змінюються, а надрокористувачі, точніше, власники видобувних підприємств, що використовують українські надра, залишаються. В який спосіб вони це роблять – за рахунок підкупу, лобістських дій чи менеджерських рішень – сказати важко. Але для нас важливо, щоб нинішній склад ВР цю «стабільну тенденцію» дещо змінив, щоб ми знали всю інформацію про те, що відбувається з нашими надрами, хто є надрокористувачами, скільки вони платять за це коштів до держбюджету тощо. Щоб, проїжджаючи по Полтавській чи Сумській області і місцеві жителі, і українці загалом знали – чиї там скважини, на яких підставах їхні власники отримали право на користування ними і скільки за це вони платять до місцевого і державного бюджету», – зазначив М. Томенко.