У чорниці з Коростенського та Овруцького районів виявлено перевищення вмісту радіонуклідів

9 Липня 2015 10:54
www.zhitomir.info

www.zhitomir.info

У зразках чорниці, завезеної з Коростенського та Овруцького району Житомирської області, виявлені перевищення вмісту радіонуклідів.

Про це повідомляє головне управління Держсанепідслужби Житомирської області.

«Як свідчать дослідження, здійснені Житомирським обласним лабораторним центром Держсанепідслужби України, перевищення вмісту цезію-137 виявлені впродовж червня у двох пробах ягід чорниці, зібраних у Коростенському, та у 5-ти пробах – в Овруцькому районах. Питома активність цезію-137 у зазначених пробах коливалася в межах 510-1015 Бк/кг при допустимому значенні 500 Бк/кг. Споживання ягід чорниці з такими показниками призводить до внутрішнього опромінення організму», – йдеться в повідомленні.

Називати конкретні цифри вмісту радіонуклідів у чорниці в тому чи іншому населеному пункті області некоректно, – зазначають санітарні лікарі. Річ у тому, що внаслідок забруднення ґрунтів ягоди, зібрані навіть на одній галявині, можуть мати абсолютно різні показники радіаційного забруднення.

Плоди чорниці містять вуглеводи, глюкозу, фруктозу, сахарозу, пектин, багато марганцю, міді, бору, титану, хрому. Вони покращують зір, регулюють функціонування травної системи, застосовуються у лікуванні та профілактиці серцево-судинних захворювань, – нагадують у СЕС, та радять:
– купуйте ягоди лише на організованих ринках, де здійснюється радіологічний контроль продукції;
– вимагайте від продавців довідку про вміст радіонуклідів у продукції або перевіряйте продукцію на вміст радіоактивних речовин у лабораторіях ветеринарної та фітосанітарної експертизи на ринках та інших відомчих лабораторіях;
– на територіях, що зазнали радіоактивного впливу, збирайте ягоди в місцях, що визначені лісовими господарствами як придатні для заготівлі.

Джерело: Житомир.info