Студенти-журналісти ЖДУ ім. І. Франка поспілкувалися з американськими колегами

14 Вересня 2015 12:01

Днями журналісти американського телеканалу WSIL-TV (США, Штат Іллінойс, місто Картервіль) завітали до Житомирського державного університету імені Івана Франка.

Про це повідомляють на сайті навчального закладу.

Зі студентами-журналістами ЖДУ ім. І. Франка, які навчаються на спеціальності «Видавнича справа та редагування» та «Реклама та зв’язки з громадськістю», спілкувалися Майк Снаффер – головний редактор (Mike Snuffer, News DIrector), Джеред Робертс – головний оператор (Jared Roberts, chief photographer) та Анна Джайлз – репортер (Anna Giles, news reporter).

Під час зустрічі гості розповідали студентам про сучасний стан американської тележурналістики, відмінності української та американської журналістики. Зокрема головний редактор WSIL-TV Майк Снаффер зауважив, що існують відмінності в культурі, висвітленні урядових подій, доступі до інформації. Також Майк Снаффер акцентував на закритості української судової системи, що для США не типово.

Репортер Анна Джайлз ділилася зі студентами особливостями «пригодницького журналізму»:  шляхами пошуку журналістом теми, коли в місті подієве затишшя. Також гостя розповідала, що більшу частину професії журналіста в Америці опановують на практиці і можуть обирати дві професії одразу. Найчастіше в США майбутні журналісти вивчають ще й міжнародні відносини, медицину, економіку. Це в подальшому дає їм змогу спеціалізуватися на цих питаннях. Ще Анна Джайлз розповіла, що у вишах США, які готують журналістів, багато юридичних предметів та дисциплін, присвячених технічним аспектам в майбутній діяльності.

Головний оператор WSIL-TV більше звернув увагу на морально-етичні аспекти в роботі американських журналістів та необхідність журналістської освіти для професії.

«Навіть айфон – професійна річ, на яку можна знімати. Але потрібен журналістський погляд, щоб правильно подати інформацію, щоб люди побачили картинку повністю, а не якийсь окремий фрагмент», – акцентував оператор Джеред Робертс.

На завершення спілкування з американськими журналістами з телеканалу WSIL-TV (Штат Іллінойс, місто Картервіль) студенти ЖДУ ім. І. Франка цікавилися смішними ситуаціями в журналістській роботі, контентом телеканалу та джерелами інформації для висвітлення подій в Україні.

Джерело: 1.zt.ua