Куди вкласти гривню – поради експертів

15 Вересня 2015 11:05

Коли в лютому цього року стався обвал гривні, більшість українців не встигли обміняти національну валюту на долари, і, по суті, накопичення в гривнях знецінилися. Зараз курс стабілізувався, і ті, у кого є невеликі заощадження, подумують про те, як їх вигідно вкласти, щоб примножити капітал.

6685_1610531.jpg (73.59 Kb)

Втім, експерти вважають, що про збільшення капіталу зараз не може бути й мови, – головне, не втратити те, що є. Фахівці дають декілька порад українцям, які замислюються над тим, як зберегти чесно зароблені гривні.

Перед тим, як кудись вкласти заощадження, необхідно визначитися з деякими нюансами. Чим більше сума ваших накопичень, тим простіше вкласти їх у вигідну справу. Багатьох турбує питання про те, на який термін можна вкладатигроші. Зараз, в умовах кризи, краще вибирати короткострокові інвестиції, щоб у будь-який момент повернути свої кошти назад. Хоча курс гривні стабілізувався, не потрібно забувати про те, що в будь-який день все може змінитися. Якщо ви маєте в своєму розпорядженні велику суму, переведіть її в американську валюту, особливо, якщо мова йде про довгострокове вкладення. Врахуйте, що, чим більше ви вкладаєте, тим більше ризикуєте своїми грошима. При наявності великої суми краще розбити її на частини і вкласти відразу кілька проектів.

Зараз найбільш стабільною і довгостроковою перспективою експерти називають державні облігації. Цінні папери – це вкладення, гарантоване державою, до того ж, у вас завжди буде вибір за термінами – від одного року до трьох років. Ціна облігацій фіксується за курсом, тому навіть при внеску в гривнях ви нічого не втрачаєте, що дуже зручно. Багато українців відмовляються від покупки цінних паперів, вважаючи, що це досить складний процес, проте зараз з придбанням не виникне ніяких труднощів – продажами займаються компанії-брокери. Відсотки по облігаціях завжди найнижчі, але при цьому ризики мінімальні. Тобто, така інвестиція сподобається тим, хто просто хоче зберегти свої заощадження на довгі роки.

Депозити – один з найпопулярніших в нашій країні способів вкладення грошей, причому як у гривнях, так і в іноземній валюті. Гривневі вклади приносять до 20 відсотків річних, доларові – до 8 відсотків, з чого випливає, що в непростий час краще довіритися американському долару. Однак класичний депозит – справа ризикована, враховуючи нестабільність у банківському секторі. Кілька місяців тому багато банки України були визнані неплатоспроможними, а аналітики запевняють, що в нинішніх фінансових умовах не виключено, що це може спіткати і великі банки, так що такий спосіб інвестиції не можна вважати надійним.

Інвестиції в нерухомість раніше вважалися найприбутковішим способом, щоправда, в довгостроковій перспективі. Зараз і первинний, і вторинний ринок житла переживає не найкращі часи, тому такий внесок не завжди буде означати прибуток у майбутньому. Єдине, що радять фахівці, купувати житло тим, хто має заощадження в доларах. За останній рік ціни в доларовому еквіваленті знизилися, тому таке вкладення може статися вигідним в довгостроковій перспективі. В недалекому майбутньому експерти не виключають зростання попиту на житло в курортних зонах України, приміром, в Одесі чи Закарпатті. Таку нерухомість завжди можна здавати цілий рік – в гарячий сезон подобово, а в інші місяці – місцевим жителям на тривалий термін.

Джерело: BusinessUA.Com