Через девальвацію рубля в Росії може розпочатися паніка

17 Вересня 2015 12:30

Більшість жителів Росії погано розуміють таку проблему, як девальвація рубля. Це відбувається лише тому, що уряд продовжує переконувати росіян у тому, що «все йде за планом», і подорожчання долара ніяк не відіб’ється на цінах в магазинах.

3729_975c1c56-8b91-41b6-979a-b58abec4218f_mw800_mh600_s.jpg (89.76 Kb)

Свої промови вони підкріплюють «доказами» – мовляв, у магазинах зараз продаються, в основному, вітчизняні продукти, і курс долара практично не впливає на їх вартість. Поки мільйони росіян цьому вірять, але стрибки цін на продукти і комуналку стають більш відчутними.

Між тим, з екранів телевізорів диктори новин і політики продовжують говорити про те, що обвал рубля – це незворотній, але передбачуваний процес, який лише опосередковано зачепить життя громадян. Звучать і обіцянки: скоро курс стабілізується і ніякої девальвації не буде. Проте вже через короткий час росіяни зрозуміють, що їх дуже довго обманювали, і тоді в країні може початися паніка. Як відомо, жителі «дружньої» нам держави завжди відрізнялися тягарем на підйом. Для Росії вважається нонсенсом масовий мітинг протесту або будь-які провокації. За час правління Путіна Кремлю вдалося поширити на все населення таку потужну пропаганду, що зараз більшості людей важко усвідомити, що ситуація в Росії стає критичною. Проте зовсім скоро все зміниться.

У лютому, коли відбулося чергове знецінення рубля, мільйони росіян кинулися в магазини і почали скуповувати все, що попадеться під руку, щоб хоч якось зберегти свої накопичення і зробити «вигідні вкладення». У вересні-жовтні ситуація може повторитися, якщо курс долара перевалить за 70 рублів. Коли росіяни вкладуть в консерви, гречку і телефони останні гроші, коли відкладати буде нічого, а борги за комуналку почнуть зростати, ось тоді-то і почнеться масова паніка серед населення. Експерти впевнені, що ситуація стане критичною ближче до новорічних свят, коли жителі РФ зрозуміють, що святкувати два тижні канікул їм просто не на що.

Кремль буде аргументувати на користь золотовалютного резерву і переконувати росіян, що ті «відкладені» 350 мільярдів допоможуть протриматися на плаву довгий час. Однак, виходячи з історії РФ, неважко здогадатися, що заповітні гроші осядуть у великих містах, а регіони залишаться без будь-якої підтримки. Може повторитися ситуація 1998 року – абсолютна девальвація, зростання безробіття, борги по заробітній платі і повне зубожіння населення. З тієї кризи Росія вибиралася багато років, проте в 2009 при відносній стабільності послідувала чергова світова криза. Життя у росіян почало покращуватися лише через кілька років, але тепер – чергове зниження курсу рубля. Аналітики впевнені, що рано чи пізно голодна периферія почне бунтувати, що не сподобається «центру».

Витягувати Росію з нової хвилі кризи зараз нікому. Путін займається зовнішньою політикою, менш за все дбаючи про добробут громадян. Інші політики або працюють у його команді, або намагаються витягти з того, що відбувається вигоду, набиваючи свої кишені, поки є час». Не виключено, що основна група політиків скоро поспішить у відставку через острах акцій протестів і перевороту в країні. Зараз ніхто з експертів, у тому числі і тих, хто підтримує російського президента, не вважає, що Путін може стати тією людиною, яка виведе країну з кризи. Підтримуючи воєнні дії на Донбасі і анексувавши Крим, Путін тільки ускладнив ситуацію. Ще один чинник, який став для Росії фатальним – падіння вартості нафти. Щоб подолати смутний час, РФ потрібно нове керівництво, якому знадобиться не один рік для виходу з кризи

Джерело: BusinessUA.Com