Битва за українські дорогоцінні копальні бурштину продовжується

6 Жовтня 2015 10:36
1.zt.ua

1.zt.ua

На Волині, Житомирщині та Рівненщині триває справжня битва за українські дорогоцінні копальні бурштину. Не забороняти, а сформулювати чіткі правила, якнайшвидше ухвалити закон про видобуток і реалізацію сонячного каменю, місцеві люди і влада парламент уже майже благають, бо поки що градус напруженості там лише зростає, йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

На Житомирщині та Рівненщині – сотні знищених лісів з марсіанським ландшафтом. Наразі через міліцейську блокаду видобуток зменшився і бурштин почав зростати в ціні. Так, кілограм 20-ї фракції, тобто, камінців, вагою від 20 до 50 грамів, півроку тому коштував 3000 доларів, а зараз – 4000.

Місцеві стверджують, що правоохоронцям в першу чергу невигідно, щоб копачі працювали легально, бо вони втратять свої надприбутки, припинять “кришувати”. Між іншим, кілька законопроектів уже декілька місяців розглядаються, але не приймаються Верховною Радою. Тим часом, протистояння за сонячне каміння лише зростає.

Тож, як альтернатива закону, який невідомо коли приймуть, сьогодні розбурханим жителям Рівненщини, Житомирщини і Волині згодилося б бодай якесь тимчасове рішення. Бо вже дійшло до пострілів, а суми, які щодня втрачає держава, просто астрономічні.

Джерело: 1.zt.ua