Микола Томенко: Уряд, не виконавши «лісовий закон», провокує корупцію на кордоні

20 Жовтня 2015 09:17
firtka.if.ua

firtka.if.ua

Голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко звернувся до Прем’єр-міністра та Генерального прокурора України з приводу невиконання чинних норм законодавства України щодо особливостей державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів.

Зокрема, Голова Комітету нагадує, що 10 жовтня 2015 року набрали чинності зміни до Закону України “Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів”,  внесені відповідно до пункту 3 розділу I Закону України від 9 квітня 2015 року № 325-VIII “Про внесення змін до Закону України “Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів” щодо тимчасової заборони експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді”.

Відповідно до вимог статті 3 зазначеного Закону реалізація за межі митної території України в митному режимі експорту суб’єктами підприємницької діяльності лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, крім передбачених статтями 2 та 21 Закону, допускаєтьсяза наявності сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів.

Законом встановлено, що Порядок видачі сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів затверджується Кабінетом Міністрів України. Сертифікати про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів видаються підприємствами – постійними лісокористувачами разом з товарно-транспортною накладною.

Право на експорт певної партії лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, крім передбачених статтями 2 та 21 зазначеного Закону, має суб’єкт підприємницької діяльності, що отримав сертифікат про походження на відповідну партію лісо- або пиломатеріалів. Митні органи України здійснюють митне оформлення експорту лісо- та пиломатеріалів, крім передбачених статтями 2 та 21 цього Закону, за умови подання експортером разом з іншими необхідними документами сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень зазначеного Закону на Кабінет Міністрів України покладено обов’язок привести свої нормативно-правові акти у відповідність із Законом, забезпечити в межах своїх повноважень прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону, забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Проте, всупереч вимогам Закону, на сьогодні порядок видачі сертифіката Кабінетом Міністрів України не затверджений, система його видачі у країні не функціонує, відповідні підзаконні акти компетентних центральних органів виконавчої влади відсутні.

Через відсутність порядку видачі сертифікатів на сьогоднішній день в Україні склалась ситуація повного зупинення оформлення лісо- та пиломатеріалів у режимі експорту при здійсненні митного контролю та митного оформлення товарів, що підпадають під норми зазначеного Закону.

«Абсолютно очевидно, що до моменту затвердження Кабміном нового порядку видачі сертифіката мають діяти видані раніше сертифікати. А це означає, що на сьогодні немає жодних підстав зупиняти підприємців на кордоні, і вони безперешкодно можуть проходити митне оформлення з виданими їм  раніше сертифікатами про походження лісоматеріалів», – зауважує Микола Томенко.

З огляду на критичну ситуацію, що склалася, Голова парламентського Комітету звертається до Голови Уряду з вимогою невідкладно виконати норми діючого Закону і зупинити проблеми, які виникли на кордоні України, а також просить Генпрокуратуру розібратися із бездіяльністю відповідальних за цю ситуацію державних органів та установ.