Податок на розкішні автомобілі в який раз стає предметом обговорення у парламенті

23 Жовтня 2015 14:14
BusinessUA.Com

BusinessUA.Com

Так вже склалося, що не тільки виробництво, великий бізнес і державні підприємства мають стати головним джерелом наповнення бюджету, але і приватний автотранспорт. Нагадаємо, що купуючи новий автомобіль, ви оплачуєте ПДВ (20%) та збір в пенсійний фонд (3-5%), не рахуючи податків, закладених у вартість самого товару (наприклад, податок на прибуток підприємства, який сплатить автосалон). Якщо машина імпортна – додайте «букет розмитнень», власне мито (10%), акциз (залежить від обсягу і типу двигуна та віку авто) і супровідні операційні платежі.

Власник дорогого автомобіля, де-факто при його купівлі і так заплатив більший податок, принісши більше користі для держбюджету, якщо порівнювати обсяг податків, одержаних, наприклад, від покупця ЗАЗ Сенс та покупця Mercedes S-500. У вартість палива так само закладений податок, кожен літр, акцизний збір. Автомобіль більшої потужності і більшого обсягу споживає більше палива, а значить і податків його власник сплачує знову більше.

І все ж, незважаючи на те, що власники дорогих машин з великими двигунами приносять більше користі для скарбниці, з них вимагають ще.

Зараз «податком на розкіш» обкладають автомобілі, термін використання яких понад 5 років, і об’єм двигуна яких перевищує 3 літри. – 25000 грн. у рік. У проекті податкової реформи, запропонованої комітетом Верховної Ради, транспортний податок на дорогі автомобілі запропоновано стягувати з автомобілів вартістю понад 1 млн. грн. та віком до 5 років. Додатково будуть враховані: середньоринкова вартість, марка/модель/рік випуску, тип двигуна і його обсяг, тип коробки передач, пробіг автомобіля. Ставка податку залишається без змін – 25000 грн. у рік. Якщо автомобіль, що підпадає під згадані параметри буде викрадений, на час його відсутності дію податку буде призупинено.

В даний час, це тільки проект, що існує паралельно з іншим проектом податкової реформи, внесених Кабінетом Міністрів. Який з документів, і в яком

Джерело: BusinessUA.Com