Фахівці з харчування і дієтологи радять вітамінізувати свій організм такими продуктами, як броколі, яблука і чорниця. Безперечно, ці фрукти, ягоди та овочі дуже корисні і багаті вітамінами.
Але що робити з настанням холодів? Навряд чи чорницю можна буде придбати в кожному магазині. Та й довго не протягнеш, якщо меню буде складатися тільки з цих трьох продуктів.
Якими ж вітамінами можна поповнити свій раціон в осінньо-зимовий період?
Ось список 10 продуктів, які не поступаються за своєю корисністю чорниці і внесуть різноманітність у ваш раціон.
Зелений горошок
Багатий на вітаміни С, Е і К, а також калієм, фосфором і залізом. Калорій містить небагато. Виводить зайву рідину з організму, а завдяки клітковині — швидко настає відчуття ситості. Рекомендується вживати як гарнір.
Редис
Багатий вітаміном С, який сприяє зміцненню імунітету. Допомагає шкірі зберегти пружність і еластичність. Яскраві кольори на тарілці, на думку дієтологів, допомагають впоратися з депресіями і поганим настроєм, що погодьтеся, важливо в зимовий час. Особливо гарний редис в салатах зі сметаною.
Капуста білокачанна
Містить вітамін С і дуже багато клітковини. На переробку капусти організм витрачає багато енергії, тому її ще називають продуктом з негативною калорійністю. Коротко описати кулінарну цінність капусти просто неможливо! З неї можна готувати супи, солянки, рагу, котлети, салати і багато інших страв. Капуста корисна як у свіжому вигляді, так і в приготованому.
Кабачки
Багаті вітамінами С і К, клітковиною і речовинами, що сприяють видаленню з організму продуктів метаболізму і отрут. Мають сечогінну властивість і зберігають еластичність шкіри. У кабачках калорії містяться в маленьких дозах: у 100 грамах кабачків — всього лише 20 кілокалорій. Ідеальний продукт для дієтичного харчування. Вживати можна і як самостійний продукт, і в поєднанні з іншими овочами.
Червоні апельсини
Як і всі цитрусові, апельсини багаті вітаміном С. Також, як і з редискою — яскраві кольори проганяють ваш поганий настрій. Додайте часточки апельсина до рибних або м’ясних страв, а трохи свіжого соку до салатів, і ваш стіл буде не тільки красивий, але і корисний.
Ревінь
На жаль, цей продукт — не частий «гість» нашого столу, а даремно. Він багатий вітаміном С і кальцієм, що такий корисний для кісток і зубів. Вживати можна з медом або цукром, зі сметаною і горішками, а можна з ревеню зварити кисіль.
Артишок
Багатий фолієвою кислотою і вітаміном С, надзвичайно корисний для клітин печінки, виводить токсини з організму, має сечогінний ефект. Артишоки можна додавати в супи, запіканки і м’ясні страви.
Журавлина
Просто джерело вітамінів і корисних речовин! Вживається в їжу і в консервованому вигляді, і в свіжому. Звичайно, свіжа ягода набагато корисніше. Можна додавати в салати, м’ясні страви, випічку, компоти.
Хурма
Багата вітаміном С, клітковиною, калієм, магнієм, кальцієм і каротином. Хурма корисна для серця, судин і очей. А також є справжнім природним борцем проти раку. Вживати в їжу можна самостійно або додавати у випічку, компоти, коктейлі і т. д.
Каштани
Знайти ці горішки на наших ринках можна тільки з жовтня по грудень. Вони багаті білком і жирними кислотами, корисні для мозку, серцево-судинної та нервової системи. Відмінно підійдуть для салатів і м’ясного рагу.
Всі ці продукти, багаті вітамінами і мікроелементами, корисні для вашого здоров’я. Якщо ви внесете в раціон хоча б деякі з них — ваш організм взимку не залишиться без вітамінної підтримки.