В Україні очікується зростання цін на хліб

8 листопадаа 2015 08:11

29

Таку думку висловлюють експерти. Вони відзначають, що подорожчання пов’язане з підвищенням тарифів і з курсом гривні. Незважаючи на гарний врожай зернових, ціни продовжать рости, – говорить Юрій Гаврилечко, експерт Фонду суспільної безпеки.

Ціни на хліб в Україні безпосередньо залежать від експортної вартості, а в цьому році наша країна отримала від експерта трохи грошей, хоча експортувала зернових набагато більше, ніж у 2014 році. Економіст вважає, що навіть при зниженні цін на зернові в Європі, хліб в нашій країні дешевшати не буде, тому що жоден виробник не захоче працювати у збиток. Крім того, за словами Гаврилечко, до зернових належить і кукурудза, яку Україна експортує в величезних кількостях, і ніякого відношення до хліба кукурудза не має. Ціни на зерно на вітчизняному ринку будуть підвищуватися, оскільки курс гривні продовжує падати.

Експерт додав, що кінцева вартість хліба розраховується не лише за ціною на зерно. На неї впливаютьгаз і електроенергія, що за останні місяці сильно подорожчали. Не варто забувати про те, що були проіндексовані соціальні виплати, а це завжди призводить до незначного подорожчання продуктів харчування. За останній рік зарплату українцям підвищили лише на чверть, а продукти харчування (основна група) подорожчали в чотири-п’ять разів.

А що Ви думаєте з цього приводу?

Джерело: businessua.com