Спеції, які допоможуть у боротьбі з зайвою вагою

18 Лютого 2016 12:00
life.pravda.com.ua

life.pravda.com.ua

Якщо ви намагаєтеся втратити кілька зайвих кілограмів, напередодні пляжного сезону, почніть використовувати спеції.

Експерти вважають, що спеції, що використовуються в індійській та азіатській кухнях, можуть прискорити швидкість метаболізму, зменшити апетит і навіть зупинити появу нових жирових клітин після схуднення, пише The Daily Mail.

Так, вона навіть стверджують, що одна чайна ложка кмину щодня, може “зрушити” 1,5 кг, а страва, приправлена гострим перцем чилі спалює таку саму кількість калорій, як і 20-ти хвилинна прогулянка.

Женьшень

Було доведено, що женьшень корисний для втрати ваги у мишей, бо він прискорює швидкість обміну речовин та підвищує рівень енергії. За словами лікарки Гленвіль, є кілька видів женьшеню. “Один я би рекомендувала особливо – це сибірський женьшень, він корисний для жінок і класифікується як адаптоген”, – каже вона. За її словами, женьшень дає енергію, коли потрібно, допомагає боротися зі стресом і втомою, коли людина перебуває під тиском.

 Тут і далі фото з Flickr (SnippyHolloW)

Стресові ситуації змушують нас вживати нездорову їжу, що призводить до збільшення ваги.

Кайенський перець

Капсаїцин – речовина, що міститься у перці. Саме вона надає йому гостроти. Він також допомагає боротися із зайвою вагою та ожирінням. Він зменшує кількість спожитих калорій та знижує рівень жирів у крові. За словами лікарки, капсаїцин допомагає процесові, що зветься “термогенезис”, коли організм перетворює жир на тепло. Це означає, що спалюється більше жиру.

 by (Chris Potako)

“Ці термогенні інгредієнти у раціоні можуть підвищити метаболізм до п’яти відсотків, і збільшити спалювання жиру до 16 відсотків”, – сказала вона.

Кориця

Кориця загалом, та кориця у яблучному пирозі – це супер спеція, яка крім того ще підвищує метаболізм. “Дослідження також показують, що кориця допомагає зменшити рівень глюкози в крові і поліпшити опір інсуліну в тих, хто страждає на цукровий діабет 2 типу”, – пояснює лікар. Додавання кориці до раціону – по чайній ложці до каші чи трав’яного чаю щодня.

 by (Steven Depolo)

Варто додавати корицю до вашого раціону: чайну ложку у кашу або в трав’яний чай щодня. Але тут є застереження для тих, хто приймає розріджуючі кров ліки.

Чорний перець

Стручки чорного перцю містять речовину пеперин. Він має аналогічні властивості як капсицин у чилі. Він дає тепло, яке запобігає утворенню нових жирових клітин.

Кульбаби

Для багатьох людей – кульбаби – це бур’ян, який дратує на городі. Але коріння і листя рослин були використані у якості лікарських засобів проти здуття живота та розладів травлення. “Кульбаби містять клітковину, яка довше допоможе почуватися ситим та контролювати свій апетит”, – пояснює лікар.

 by (Randi Hausken)

Вона також додає, що листя рослини дуже багате на вітаміни A, C, D та B-комплекс. Вони також мають високий рівень мінералів, таких як залізо, магній, цинк, калій, марганець, мідь, холін, кальцій, бор і кремній. Листя кульбаби може бути хорошою приправою для жінок, які наближаються до менопаузи.

Гірчиця

Супер капсаїцин знову виходить на перший план, з його метаболічною активізацією і спалюванням жиру.

“Гірчиця є частиною сімейства хрестоцвітних овочів, які, як вважається, мають безліч переваг для здоров’я. До інших овочів сімейства хрестоцвітих відносяться капуста, цвітна капуста, броколі і брюссельська капуста. Якщо ви купуєте готову гірчицю, переконайтеся, що вона не містить цукру, адже це буде контрпродуктивно для вашої ваги”, – радить лікар.

Куркума

Жовта спеція, зроблена з кореня. Куркума, дає каррі глибокий жовтий відтінок.

 by (Steven Jackson)

Його активним інгредієнтом є куркумін, і, хоча дослідження не показало, що куркумін може реально допомогти з втратою ваги, вважається, що вона зупиняє зростання жиру після схуднення”, – сказала вона.

Імбир

Імбир може також мати такий самий термогенний ефект, як капсаїцин, адже він має зігрівальний ефект на організм, що в цілому призводить до збільшення активності із спалювання жиру.

Кмин

Ті що сидять на дієті, куди входить насіння кмину, втрачають більше ваги, навідміну від тих, хто цього не робить. Лікар каже, що додавання однієї чайної ложки кмину до йогурту протягом трьох місяців, допоможе втратити на 1,5 кг більше, у порівнянні із тими, хто цього не роблять.

 by (Gusjer)

Кардамон

Кардамон також допомагає спалювати жир, за рахунок поліпшення обміну речовин. Він також корисний для травлення: зменшує газоутворення і загальний травленнєвий дискомфорт.