У Житомирі офіційно змінили назву 87 вулиць

20 Лютого 2016 11:15
1.zt.ua

1.zt.ua

Ватутіна на проспект Незалежності, Маршала Жукова на Героїв Десантників, Котовського на Михайла Грушевського, Сабурова на Романа Шухевича, а Чапаєва на Степана Бандери: міський голова Житомира Сергій Сухомлин 19 лютого підписав розпорядження про перейменування в місті 87 вулиць відповідно до ЗУ «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Сухомлин відзначає, що питання перейменування довго обговорювали і врешті винесли на розгляд сесії міськради, але під час нещодавнього засідання депутати зняли його. Міський голова взяв на себе відповідальність і підписав розпорядження, яке вже вступає в силу.

Нові назви вулиць в бази різноманітних установ потраплять вже наступного тижня. Більше того, у бюджеті розвитку  планують передбачити  300 тисяч гривень на виготовлення  і встановлення табличок із новими назвами.

«Я розумію, що знову будуть розмови про незаасфальтовані тротуари, але є закон про «декомунізацію» і ми маємо його виконувати, – відзначає Сухомлин. – Перекладати відповідальність на облдержадміністрацію із вирішення цього питання я не буду, тому і підписав розпорядження.  Ряд вулиць, які пропонували перейменувати, під цей закон не підпадають, але депутати можуть повернутися до цього питання на будь-якій сесії. Було багато суперечок стосовно Чапаєва – Бандери. Вирішили, що збиратимуть підписи мешканців, які проживають на цій вулиці.

За Чапаєва принесли 80 підписів, за Бандери – понад 200. Ми принципово підходили до цього питання, вивчали його, обговорювали різні варіанти, зверталися до історії, тому ряд бойових генералів залишаться увіковічнені у назвах вулиць, бо дійсно брали участь у звільненні Житомира під час війни.

Жукова планували перейменувати на Героїв 95 бригади, але самі бійці звернулися до нас і попросили, щоб була нова назва Героїв Десантників. Вулицю Черняховського, який умовно звільняв місто і був причетний до злочинів із розстрілами, буде розділено на дві частини. Від центру до «Польського дому» – вулиця Леха Качинського, а далі – Чуднівська.

В Житомирі також будуть вулиці видатного земляка Івана Сльоти, Героя «Небесної сотні» Якова Зайка, провулок 3-й  Піонерський буде вулицею Симона Петлюри, а вулиця Баранова – Сергія Паражанова».

Юлія ДЕМУСЬ

Джерело: 1.zt.ua