Що символізує Новий рік Мавпи 2016?

21 Лютого 2016 17:20

49

З настанням справжнього року мавпи, який за китайським календарем розпочався 8 лютого 2016 року, ми не можемо не згадати про Сунь Укуна — царя мавп, який є знаменитим міфічним персонажем як у Китаї, так і за кордоном.

Цар мавп. Ілюстрація: Annie Wu / EpochTimes

Цар мавп — головний герой роману «Подорож на Захід», одного з        чотирьох великих шедеврів китайської літератури. Цей роман, що опубліковано за часів династії Мін (1368—1644 рр.), розповідає про подорож ченця Сюань Цзана з династії Тан та його учнів, що приєдналися до нього, до далекої Індії. Мета їхньої подорожі — отримати і привести назад до Китаю священні буддійські писання.

На своєму шляху їм доводиться подолати 81 важке випробування. Використовуючи силу та обман, міріади демонів і злих духів намагаються зупинити їх будь-якими засобами.

Вірними супутниками ченця стали цар мавп Сунь Укун, свиня Чжу Бацзє, чернець Ша Уцзін та кінь Білий Дракон. Цих чотирьох безсмертних було відправлено до людського світу за те, що вони прогрішилися на Небесах. Милосердна богиня Гуаньінь дає їм останню можливість спокутувати свої гріхи і повернутися до Небесного світу — для цього вони повинні стати буддистами і захистити ченця Сюань Цзана під час його подорожі.

Під керівництвом майстра Дао цар мавп колись розвинув могутні надздібності. Пізніше Сунь Укун так загордився, що став мірятися силами з Небом. Небесний Нефритовий імператор спробував його заспокоїти, запросивши на Небо і давши йому посаду Бімавень.

Ілюстрація: nhat-nam.ru

Незабаром цар мавп усвідомив, що це одна з найнижчих посад на Небі і вона полягає в нагляді за кіньми. Це його так засмутило, що він покинув небесні покої і повернувся до свого царства на Землі. Запишавшись, він зажадав, щоб його називали «Великим мудрецем, рівним Небу».

Небесний імператор присвоїв йому цей титул за порадою одного з небесних сановників, аби втихомирити мавпу. Але пізніше Сунь Укун й далі бешкетував, наприклад, з’їв персики, що подовжують життя, з дерева, з якого йому не можна було зривати плоди.

Оскільки небесні сановники ніяк не могли впоратися з незвичайною мавпою, вони попросили допомоги в Будди Татхагати. За допомогою чарівництва Будда вгамував її та ув’язнив на 500 років під горою П’яти стихій. Так сталося, що рівно через 500 років повз цієї гори під час своєї подорожі проходив чернець Сюань Цзан. Небесні сили влаштували так, щоб чернець визволив мавпу і взяв її в учні.

Бодхісаттва Гуаньінь веліла Сунь Укуну захищати ченця на всьому його шляху. А щоб мавпа не пустувала, Гуаньінь за допомогою чарівництва наділу Сунь Укун на голову обруч, який вріс в його голову. Ченцеві Сюань Цзану Бодхісаттва дала заклинання, від читання якого цей обруч на голові мавпи стискався так, що вона падала та починала перекидатися й корчитися від болю.

Ілюстрація: nhat-nam.ru

Подорож на Захід: Чернець Сюань Цзан читає заклинання про стиснення обруча, щоб покарати невгамовну Мавпу за її витівки.

Дуже швидко цар мавп став незамінним помічником ченця. Демони не можуть ні обдурити його, ні спокусити красою та багатствами. А його проникливість допомагає ченцеві уникнути багатьох небезпек. Але іноді ченцеві доводиться використовувати своє заклинання, аби відучити мавпу пустувати.

Одного разу Сюань Цзан та його учні вийшли на таємничий гірський хребет Білого тигра, де оселився злий дух. Підстерігаючи групу мандрівників, демон набув людського вигляду і обернувся молодою дівчиною. Але Сунь Укун бачить обман і вбиває хибну «дівчину». Однак демон не здається легко й покидає мертве тіло.

Ченця жахає необґрунтоване насильство мавпи. Але перш ніж Сунь Укун встигає пояснити свій вчинок, демон знову намагається їм перешкодити, перетворившись на цей раз на матір дівчини. Але цар мавп знову вбиває демона. Це ще більше розсердило ченця.

Тоді демон миттєво перетворюється на батька дівчини. Цього разу, цар мавп знищив демона повністю. Чернець же, обманутий примарою, відцурався вірного Сунь Укуна і вигнав його з групи мандрівників.

Подорож на Захід: Сунь Укун завдяки самовдосконаленню набув здатності збільшуватися у багато разів.

Але без могутньої підтримки чарівної мавпи мандрівникам доводиться тяжко, і вони потрапляють до чергової пастки злих сил. Тоді один із учнів ченця Чжу Бацзє, який вміє літати на хмарах, вирушив до царства Сунь Укуна, аби вмовити його повернутися. Цар мавп спочатку не хотів пробачити Сюань Цзана за несправедливі закиди, але в підсумку погодився повернутися. Згодом він щиросердно й далі захищає Сюань Цзана протягом всієї подорожі.

Подолавши вісімдесят одне випробування, мандрівники нарешті повертаються до Китаю зі священними писаннями. І нагороджений за великі досягнення Сунь Укун отримав титул «Будда-Переможець».

Ця історія пустила глибоке коріння в китайській культурі та філософії. Твір мав великий вплив на розвиток китайської літератури. Пантеон безсмертних, Будда, Дао — все це важливі частини традиційної китайської культури.

Щасливого року Мавпи!