Про бурштинові мафії і як з ними боротися

17 Березня 2016 21:38
veroyatno.com.ua

veroyatno.com.ua

Як відомо, наш Комітет підготував до другого читання відповідний законопроект про видобуток та реалізацію бурштину (реєстр. №1351-1) ще в жовтні 2015 року. Комітетом було опрацьовано майже чотири сотні поправок (!), поданих до цього законопроекту народними депутатами, представниками місцевого самоврядування та громадськими активістами.

Чому ж вже майже півроку цей законопроект про створення в Україні цивілізованого ринку бурштину з чіткими правилами участі у ньому не виносять для розгляду у сесійну залу?

Головна причина одна: наш підхід не сприймає ні уряд, ні Адміністрація Президента. “Любі друзі” одних та інших шукають варіант, як узаконити одну монопольну структуру на виключне право працювати на бурштиновому ринку.

Активно обговорюються й кандидатури “префекта по бурштину”, щоправда прізвища родичів, яких просувають на цю посаду від “любих друзів” з АП і Уряду, не співпадають.

 

Тим часом у Рівненській області розгорнулася справжня місцева бурштинова війна, де вже на своєму, локальному рівні опоненти звинувачують один одного в належності до мафії. Звісно ж, ці “конкуруючі мафії” пов’язані з різними групами із Києва…

Одним словом, на сьогодні виконавча влада загалом та її представники в парламенті не зацікавлені у встановленні зрозумілих і однакових правил на цьому ринку.

Тому моя чергова заява на Погоджувальній раді про необхідність ухвалення цього закону може бути вкотре “не почута” київськими представниками “мафій”.

Отож, просив би усіх небайдужих вимагати невідкладного розгляду та ухвалення “бурштинового закону”!