Під час вагітності шкідливі навіть незначні дози алкоголю

23 Березня 2016 11:36
life.pravda.com.ua

life.pravda.com.ua

Американська академія педіатрії оновила поради для вагітних: не пити алкоголь, навіть трошки, взагалі.

Реальна міра того, наскільки безпечний алкоголь, – це те, наскільки ви готові іти на компроміс із потенційним здоров’ям і благополуччям майбутньої дитини“, – каже доктор Джанет Вільямс, провідний автор дослідження, опублікованому у журналі “Pediatrics”, яке цитує The Guardian.

За її словами, їй не відомий “безпечний” рівень вживання алкоголю.

З 1970-го року дослідники пов’язували допологове вживання алкоголю із нейрокогнітивними і поведінковими проблемами, а також різними деформаціями особистості дитини. Зокрема, йдеться про групу симптомів, відому як “фетальний алкогольний спектр порушень” або ФЕС, найважча форма якого зветься “фетальний алкогольний синдром”.

Цікавим лишається факт, ща найбільше серед вагітних жінок пиячать дами середнього віку із вищою освітою.

Якщо пацієнтка визнає, що випила склянку вина перед тим, як дізналася про свій стан, то немає причин для паніки“, – каже Джон Ханніган, професор з акушерства та гінекології Університету Уейна у Мічигані. “Правильні клінічні рекомендації – це не хвилюватися та припинити пити“, – каже він.

Синдром, про який йшлося вище, має діапазон неприємностей – від специфічної деформації обличчя, зокрема може стати тонка верхня губа, маленькі очі, до поведінкових та розвиткових проблем, на кшталт поганого імпульсного керування, порушення пам’яті, проблем із вирішенням труднощів і проблем із розумінням математики.

Утім, діагностичні часові інструменти та кількість постраждалих дітей є приблизною.

Для дослідників у галузі суспільної охорони здоров’я, найбільш суперечливим питанням є те, яка ж кількість алкоголю викликає важкі наслідки для розвитку. У майже кожному дослідженні, пиятика чи споживання більше 4 напоїв за один раз, вважається небезпечним.

За словами перинатального епідемолога доктора Крістіни Чемберс Каліфорнійського університету, жінки не хочуть чути про повну відмову від алкоголю. Вони часто запитують про докази того, що низький рівень алкоголю є шкідливим.

Насправді ми просто не знаємо поріг, нижче якого випивання є безпечним і підібрати правильну кількість – не є дуже безпечною справою“, – каже вона.

У британському королівському коледжі акушер-гінекологів взагалі не рекомендують пити жінками протягом перших трьох місяців вагітності, але додають, що два напої двічі на тиждень вважається прийнятною.

А у датських дослідженнях взагалі не знайшли когнітивних відмінностей між 5-річними дітьмимам, які вживали помірну кількість алкоголю на початку вагітності та тих, хто не пив взагалі.

Утім, австралійська національна Рада зі здоров’я та медицини не рекомендує пити вагітним жінкам та тим, хто намагається завагітніти.