Як зменшити вплив кризи?

6 Квітня 2016 09:00
amadeya-center.vn.ua

amadeya-center.vn.ua

Курс долара з кожним днем ​​встановлює нові рекорди, а доходи падають? Настав час переглянути своє ставлення до грошей, почати правильно економити і навчитися фінансової грамотності. Тікаємо від кризи до фінансового достатку.

За вікном криза: курс долара з кожним днем ​​встановлює нові рекорди, а продавці в магазинах не втомлюються міняти цінники на товари. Як би ви цього не хотіли, але настав час переглянути своє ставлення до грошей. Будемо вчитися у експертів – книга «Гаманець або життя» розповість, як правильно поводитися з особистими фінансами.

Живіть за доходами

Ця теза настільки вийшов з моди, що не всі наші читачі знають, що вона означає. А означає вона – купуй тільки те, що ви абсолютно точно можете собі дозволити, не залазячи в борги (по крайній мірі, не беручи в борг, не маючи впевненості, що зможете виплатити його вчасно) і при цьому відкладаючи дещо на чорний день. Це вважалося само собою зрозумілим способом життя ще пару поколінь назад, але потім про це забули. Поняття «жити невідповідно до своїх достатків» має дві сторони.

Світла полягає в тому, що ви можете отримати все, що хочете, прямо зараз.

Темна – в тому, що за це задоволення вам доведеться розплачуватися своїм життям. Покупки в кредит – починаючи від машини і закінчуючи будинком, відпусткою – завжди обертаються необхідністю платити потрійну ціну.

Використовуючи кредитні карти замість готівки, ви витрачаєте на 12-18% більше. Поширення доступного кредиту набагато полегшує отримання миттєвого задоволення. У нас більше немає необхідності обмежуватися наявними засобами, і це не дозволяє зрозуміти просту істину: саме борги і є ті кайдани, які приковують нас до роботи. Саме борги змушують нас працювати до сьомого поту і вмирати на роботі заради того, щоб оплатити давно забуті задоволення і предмети розкоші, на насолоду якими у нас ніколи немає часу.

Навчіться жити відповідно до достатків і припиніть витрачати більше, ніж заробляєте. Саме цей базовий принцип допоможе вам пережити кризу і, в кінцевому підсумку, призведе до фінансової незалежності.

Навчіться готуватися до великих покупок

Якщо ви хочете купити товар, вартість якого перевищує 5000 грн, рекомендуємо вам підготуватися до таких витрат. Для цього пошукайте в інтернеті відгуки про цей продукт і лише на їх основі приймайте рішення.

Крім того, зверніть увагу на функції товару і свої потреби. Купівля інструменту з чотирма функціями за 500 грн замість чотирьох спеціалізованих інструментів по 200 грн кожен забезпечить чисту економію в 300 грн. Один високопродуктивний кухонний комбайн здатний (і, напевно, повинен) замінити півдюжини спеціалізованих кухонних приладів на зразок рисоварки, мультиварки, голландської печі, фритюрниці, сковороди для паельї, каструлі для спагетті. Тому якщо вам дійсно потрібен кухонний комбайн, то вибір моделі виходячи з терміну служби і функціональності буде хорошою стратегією економії. Але якщо ви збираєтеся користуватися комбайном лише час від часу, то витрачати зайві гроші на суперфункціональну модель нераціонально.

Визначившись зі своїми потребами і отримавши уявлення про весь спектр пропонованих моделей, ви зможете вибрати найбільш підходящий варіант.

Слідкуйте за здоров’ям

Медичні витрати зростають з космічною швидкістю, тому турбота про здоров’я дуже корисна для гаманця, так само як і для тіла. Найменше в розпал кризи вам би хотілося оплачувати роботу стоматолога чи іншого лікаря, через те, що ви мало уваги приділяли своєму здоров’ю.

Піклуйтеся про себе і проходьте планову медичну перевірку. Це заощадить величезну кількість сил, часу, грошей і нервів.

Не намагайтеся справляти враження на оточуючих

Це найнадійніший спосіб заощадити гроші під час кризи. Просто припиніть спроби справляти враження на інших людей за допомогою останньої моделі смартфона або футболки з нової колекції Supreme. Повірте, людей насправді зовсім не цікавить вартість ваших речей. На них більше враження справляє ваша розважливість.

Якщо ви припините спроби справити враження на інших людей, то заощадите сотні, а може, й тисячі вічно зелених.

Джерело: fix-life