Календар очікувань: відмінний помічник для мотивації дитини

20 Квітня 2016 08:00
gazeta.ua

gazeta.ua

Всі батьки стикалися з тим, що діти не хочуть робити те, що їм не до душі. Але деякі завдання бувають дуже важливі, і виконувати їх необхідно обов’язково. Як правильно мотивувати дитину?

Спробуйте перетворити завдання, які треба дитині виконати, в гру. Для цього вам буде потрібний перекидний календар з великими клітинами, в яких можна робити записи поточних справ. Такий календар можна зробити і самостійно, це буде навіть ще цікавіше. А причепити його для кращої видимості варто, наприклад, на холодильник.

Обов’язково треба придумати якусь мету, наприклад, поїздка на море до дати “Х” або покупка смартфона/планшета, який дитина вже давно просить.

Весь цей час до зазначеної дати дитина повинна заробляти бали за виконані справи (домовтеся заздалегідь, у скільки балів оцінюється кожна справа і якої суми балів вона повинна в підсумку досягти). А справи повинні бути записані в клітинах календаря. Наприклад, контрольна по математиці – оцінка 11, значить, пишемо 5 балів, оцінка 8 – пишемо 3 бали, похід в басейн або в музичну школу – 3 бали і т.д.

Бали, зрозуміло, виставляються після виконання кожної з цих справ. Можна і віднімати бали, наприклад, за непослух або погані оцінки.

За підсумками отриманої суми до певної дати ви можете давати дитині обумовлену винагороду. Тільки завжди виконуйте свої обіцянки, інакше дитина швидко втратить інтерес і довіру до вас.

Крім того, вона не тільки буде мотивована в процесі такої гри, а ще й навчиться планувати свої справи, розуміти, де потрібно більше докласти зусиль, а де можна і розслабитися. Їй корисно буде вчитися розраховувати свої сили, і вона буде розуміти, що і навіщо робить.

Також батьки зможуть зі сторони оцінити справжні інтереси і бажання дитини. Адже деякі справи вона буде робити з великим задоволенням, в той час як інші навіть за бали може не захотіти виконувати. Нічого страшного в цьому немає, адже всі ми люди, і щось нам подобається більше, а щось – менше. Ваше завдання – правильно вибудувати мотиваційну систему і зацікавити в ній дитину.

Джерело: gazeta.ua