Народні засоби, які замінять знеболювальне

13 Травня 2016 09:59
ukr.media

ukr.media

Парацетамол – один з найпопулярніших жарознижувальних та знеболювальних препаратів, що входить до складу багатьох ліків. Вчені запевняють, що близько 30% дітей отримують дуже великі дози парацетамолу, що загрожує розвитком алергічних реакцій і рядом інших побічних ефектів.

Відразу обмовимося, що викладені нижче рецепти народної медицини не варто використовувати без консультації з лікарем. У ряді випадків вам дійсно потрібен буде фармакологічний препарат, який дозволить впоратися з жаром і больовим синдромом. Народні засоби, як правило, ефективні, коли симптоми захворювання виражені неяскраво.

Обтирання й компреси від високої температури

Хорошим жарознижуючим засобом є звичайна вода кімнатної температури, якою можна робити обтирання. Деякі лікарі рекомендують додати у воду трохи столового оцту, що дозволить посилити жарознижувальний ефект.

Воду з оцтом можна використовувати і для компресів. Складіть тканину у кілька шарів, змочіть у воді з оцтом і накладіть на лоб і литкові м’язи.

Температура при грипі (ГРВІ) – захисна реакція. Якщо людина в принципі здорова, то температуру до 39 градусів можна перетерпіти. Зниження температури – боротьба з захисною реакцією організму, а не з її збудником.

Малина і журавлина проти застуди та жару

Якщо застуда супроводжується жаром, то вам допоможе малина і журавлина. Ось кілька цікавих рецептів:

Візьміть 2 столові ложки сухих ягід малини, залийте склянкою окропу і настоюйте 15-20 хвилин, після чого можете випивати як чай. Протягом 1,5-2 годин випийте три таких склянки. Це дозволить знизити температуру тіла і полегшити стан хворого.

Візьміть рівні частини сухі ягоди малини і квіток липи. Дві столові ложки сухої суміші залийте 2 склянками окропу і варіть протягом 5 хвилин на слабкому вогні. Отриманий відвар потрібно приймати в теплому вигляді по півсклянки 4 рази на добу.

Візьміть 3-4 столові ложки свіжої або замороженої журавлини, гарненько роздушіть і залийте теплою водою. Отриманий морс пийте без обмежень протягом дня. Журавлина добре знижує температуру, очищає кров від токсинів, а також знімає запальний процес.

Апельсин і лимон при температурі

При підвищеній температурі дуже корисними будуть апельсини. У цих цитрусових фруктах міститься велика кількість вітаміну С. Знизити жар дозволить апельсиновий сік і м’якоть апельсина.

Ви також можете подрібнити цедру апельсина і заготовити її про запас. Це також чудове жарознижуючий засіб, який можна залити окропом і пити замість чаю.

Знизити температуру можна і за допомогою лимона. Вам знадобиться сік 1 лимона, який наполовину потрібно буде розбавити водою. Пийте такий напій в теплому вигляді. Цей склад можна використовувати для протирання шкіри для посилення жарознижуючого ефекту.

Ожина і обліпиха замість парацетамолу

Хорошими жарознижувальними властивостями володіють ожина і обліпиха. Ось пара рецептів, якими ви легко можете скористатися при простудних захворюваннях:

Візьміть 1 столову ложку ожинових листя, залийте склянкою окропу і дайте настоятися 15-20 хвилин. Пийте замість чаю, прікусивая медом.

Візьміть 1 столову ложку подрібнених гілок обліпихи, залийте 1,5 склянки окропу і варіть протягом 15 хвилин із закритою кришкою. Після варіння дайте настоятися 2 години. Отриманий відвар пийте протягом дня.

Джерело: УкрМедіа

Джерело: ukr.media