5 міфів про ГМО, які заважають нам спокійно харчуватись

24 Травня 2016 11:34

Не так давно стало відомо, що один з найбільших світових хімічних концернів Bayer веде переговори щодо покупки сільськогосподарської компанії Monsanto – американського виробника генетично модифікованого насіння. Bayer готовий купити Monsanto за 62 млрд доларів. Якщо це трапиться, то з цього злиття утвориться найбільша в світі сільськогосподарська корпорація, конкурентів у якої практично не буде.

Які горизонти відкриває перед нами генна модифікація продуктів? Це спосіб нагодувати весь світ? Або змова з метою нажитися на нашому здоров’ї? Чим харчуватися і кому вірити? Спробуємо відповісти на ці питання і розібрати основні міфи навколо ГМО.

1. ГМО – це нова і радикальна технологія

Барвисті рибки GloFish – перші генетично модифіковані домашні тварини

Якщо говорити спрощено, то самому принципу генетичної модифікації продуктів багато століть. Селекція, поширена в сільському господарстві на всьому протязі його існування – це теж одна з форм поліпшення якостей продукту. Протягом століть людина вибирала для посіву найкраще насіння пшениці, овочів і фруктів, не підозрюючи, що тим самим безпосередньо бере участь у зміні живих організмів. Ви ж не будете заперечувати, що дикі яблука не такі смачні, як їх садові родичі? Це відбувається саме тому, що для подальшої культивації людина відбирає насіння найсмачніших і найбільш соковитих плодів, щоб наступний урожай був як мінімум не гірше. Відповідно, набір генів яблук нового врожаю буде відрізнятися від попереднього. Це теж ГМО, нехай і не в класичному розумінні терміна.

У 70-х роках минулого століття успіхи генної інженерії дозволили вченим переміщувати гени одних організмів в інші, що дало можливість прискорити процес поліпшення продуктів, а також наділяти їх новими якостями і властивостями. Наприклад, захистом від паразитів. Сільськогосподарське значення цього відкриття важко переоцінити.

2. Модифіковані продукти – це не натуральна їжа

Тут треба відразу визначити, що можна вважати натуральною їжею. Серед людей існує думка, що природа створила овочі, фрукти та інші продукти харчування саме у тому вигляді, в якому ми бачимо їх зараз і, більш того, – створила спеціально для нас, забезпечивши збалансованим набором білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та інших корисних нам елементів.

Це, на жаль, не так. Практично всі без винятку продукти сільського господарства – це результат селекції. Аналогів в дикій природі багато з них не мають і навряд чи там виживуть. Людський раціон – це, в першу чергу, продукт діяльності самого людства. Так що генномодифіковані продукти не менш “натуральні”, ніж ваш улюблений сорт яблук або картоплі.

3. ГМО може потрапити в дику природу і змінити її безповоротно

Сумнівно. Продукти, які створює і виводить людина, набувають корисні якості для людини (смак, розмір, врожайність, зручність в транспортуванні), а не для виживання в дикій природі, так як їм там виживати не доводиться. Так що вижити за межами теплиць, рукотворних полів і садів вони не зможуть.

А навіть якщо якісь щасливчики рослини і зможуть “піти” в дику природу, то згідно з базовими законами біології, швидко втратять свої гібридні якості за 2-3 покоління.

Колись генне модифікування продукту рекламувалося та було маркетинговою перевагою

4. Немає досліджень, які на 100% доводили б нешкідливість ГМО

І не буде. Наука в принципі не може довести відсутність чого-небудь, тільки наявність. Наявність шкоди від генетично модифікованих продуктів поки не доведено. Можна спробувати експериментальним шляхом зрозуміти які ризики несе в собі вживання в їжу ГМО, але поки ніяких подібних ризиків дослідження не виявили.

Звичайно, теоретично можна за допомогою технології генної модифікації спеціально створити отруйний продукт. Але точно так само можна отруїти звичайний продукт отрутою. Всерйоз цей аргумент можна не сприймати.

Окремо варто відзначити, що багато досліджень і публікації про шкоду ГМО почали з’являтися у 1996 році, коли великі сільськогосподарські корпорації вступили в жорстку конкуренцію з Monsanto і ринком модифікованих продуктів. Після того, як в цьому році були завершені наймасштабніші в історії дослідження про вплив ГМО на здоров’я людини, які показали, що ніякої інформації про шкоду генномодифікованих продуктів виявити не вдалося, та ж компанія Bayer, яка ще недавно боролася з модифікаціями, сама вирішила ними зайнятись.

5. Продукт з генами арахісу буде викликати алергію

Єдиний аргумент, який варто розглянути серйозно. Так, дійсно, є ймовірність того, що людина алергією, наприклад, на арахіс, спробувавши модифіковану генами арахісу сою, постраждає. Саме для цього все ГМ продукти в обов’язковому порядку реєструються разом з усім списком їх модифікацій. Досить зобов’язати виробника вказувати на упаковці які саме гени містить продукт і таких випадків можна буде уникнути.

Це, до речі, набагато розумніше, ніж зобов’язувати всіх виробників маркувати продукцію позначкою “Без ГМО”, яка на воді або соді виглядає вкрай безглуздо, адже там ніяких генних модифікацій бути не може.

Вода не має генів і, відповідно, не може бути геномодифікованої

Наостанок варто сказати, що харчові міфи переслідували людство завжди. Кілька століть тому отруйним вважалася картопля, а першого президента США Джорджа Вашингтона намагалися отруїти за допомогою звичайних помідорів. Зараз же уявити наш раціон без картоплі і томатів дуже важко. Стереотип пішов в минуле, а продукти залишились.

На даний момент ГМО – це дієвий спосіб підвищити врожайність і нагодувати якомога більше людей. На планеті, де, за даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, кожна сьома людина страждає від голоду або недоїдання, це все ще дуже актуально.

Джерело: znaj.ua