Як українці обирають виші

11 Червня 2016 11:29
df80c89d48dd34d796e26c36a83ee16e.i370x232x368
53% українських студентів обирають виш, враховуючи можливість подальшого працевлаштування.

Ще 42% зважає на свою зацікавленість професією, а от 25% покладає надії на зв’язки та фінансові можливості своїх батьків.

Такі дані опитування наводить компанія Research & Branding Group.

У травні 2016 року респондентів опитали, чому вони обрали свій навчальний заклад.

“Варто зазначити, що, порівняно з даними аналогічного опитування, проведеного у березні 2010 року, ієрархія важливих чинників при виборі вишу практично не змінилася. Найбільш істотним є зниження на 7% сподівань на можливості батьків та на 5% — можливості подальшого працевлаштування”, — йдеться у висновку соціологів.

Чому студенти обрали свій виш. Інфографіка Research & Branding Group. Для збільшення натисніть на зображення

Серед цих факторів є регіональні особливості. Так, можливість працевлаштування виявилась важливішою для абітурієнтів Сходу України (65%) і найменш важливою — для жителів південних і західних областей (45-46%).

Можливості батьків найчастіше враховують на Півдні України (38%), а найрідше — у східних областях (16%).

На Західній Україні частіше, ніж в інших регіонах, респонденти назвали визначальним фактором призначення чи покликання (35%), тоді як на Сході та Півдні таких усього 7-10%.

Коли навчальний заклад вже обрано, при вступі одна частина студентів схильна розраховувати винятково на себе: на свої знання (46%) або в крайньому випадку — на медаль (3%).

На що розраховують українські студенти. Інфографіка Research & Branding Group. Для збільшення натисніть на зображення

Інша частина покладається на гроші (38%) або хороші зв’язки (23%).

Ще дехто водночас сподівається як на свої знання, так і на прагматичнішу основу (31%). Іншими словами, краще б підстрахуватися.

Соціологи також розпитали студентів, коли, на їхню думку, варто завершити навчання.

Інфографіка Research & Branding Group. Для збільшення натисніть на зображення

Дослідження проводили з 18 до 25 травня серед жителів України (за винятком АР Крим, Севастополя та непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей).

Респондентів обрали за квотною вибіркою, яка репрезентує доросле населення України за регіоном проживання, статтю та віком. Загалом опитали 2001 респондента. Очікувана середня похибка вибірки становить 2,2%.

Джерело: pravda.com.ua