10 сходинок до довголіття

19 Червня 2016 12:18
volynpost.com

volynpost.com

Найголовніший чинник, який визначає те, як довго людина проживе, це не гени, а спосіб життя.

Дослідники виявили, що довгожителі вирізняються особливостями в харчуванні, вправах, способах боротьби зі стресом. Ось 10 правил, дотримуючись яких можна прожити довше.

1. Не йдіть на пенсію! “Досвід показує, що в людини, яка раптово припиняє працювати, починають розвиватися ожиріння і хронічні захворювання”, – говорить Luigi Ferrucci, директор Baltimore Longitudinal Study of Aging. До Кьянті (Італія).

2. Користуйтеся флосом щодня! Це може допомогти зберегти ваші артерії здоровими. У 2008 році в Університеті Нью-Йорка (New York University) провели дослідження, в якому з`ясували, що щоденне використання зубної нитки зменшує кількість хвороботворних бактерій в роті. Ці бактерії можуть потрапляти в кров і викликати різні запальні утворення в артеріях, що є головним ризик-фактором серцевих захворювань. “Я вважаю, що люди повинні користуватися флосом двічі на день, щоб одержати очікуваний ефект”, – говорить доктор Перлз.

3. Рухайтеся! “Фізичне навантаження – це єдине реальне джерело вашої молодості, – говорить Джей Ольшанські (Jay Olshansky), професор медицини, дослідник процесів старіння з University of Illinois, Чикаго. – Це схоже на бензин і машинне масло для вашого автомобіля. Ви не повинні робити це, але ваш автомобіль поїде безумовно краще”. Згідно з численним дослідженням завдяки вправам підвищуються настрій, гострота розуму, маса м`язів і кісток.

4. Їжте на сніданок багаті на клітковину злаки. Споживання цільнозернових, особливо на сніданок, допомагає зберегти рівень цукру стабільним впродовж всього дня.

5. Спіть мінімум шість годин на добу! Додавши ще годину сну, ви додасте собі декілька років життя. “Сон – одна з найважливіших функцій, яку наш організм використовує для регулювання і відновлення клітин, – говорить доктор Ферруччі. – Ми підрахували, що мінімальна кількість сну, яка потрібна людині для отримання фази швидкого руху очей (REM-фаза), – близько шести годин”.

6. Їжте цільнозернові, без добавок! Люди, в крові яких високий рівень певних нутрієнтів – селену, бета-каротину, вітаміну С і Е, як правило довше живуть і мають кращі когнітивні показники. На жаль, немає доказів того, що прийом препаратів з цими мікроелементами і вітамінами має подібну дію. Існує понад 200 різних каротеноїдів і 200 різних флавоноїдів в одному тільки томаті”, – говорить Ферруччі. Трохи менше продуктів білого кольору – хліба, муки, цукру, і більше кольорових овочів і фруктів, темного цільнозернового хліба і злакових.

7. Не нервуйте! За даними нових досліджень, довгожителі зазвичай не приймають близько до серця проблеми. Знайдіть спосіб, який дозволить керувати своїм стресом: йогу, фізичні навантаження, медитацію.

8. Живіть, як адвентисти сьомого дня! Американці, які вважають себе адвентистами сьомого дня, мають середню тривалість життя 89 років. це майже на 10 років більше, ніж термін життя середньостатичного американця. Один з головних принципів цієї релігії – турбота про свій організм. Це означає не палити, не зловживати алкоголем і солодким.

9. Звички. Довгожителі зазвичай мають жорсткий розпорядок, говорить доктор Ольшанські. Вони дотримуються певної дієти і займаються певною фізичною діяльністю протягом життя. Вони прокидаються і лягають спати в той самий час. Це ще одна хороша звичка, яка підтримує ваше тіло в стані рівноваги.

10. Контактуйте1 Регулярний контакт зі своїми друзями і близькими – ключ до того, щоб уникнути депресії, яка може привести до ранньої смерті. Деякі психологи вважають, що головна користь для літніх людей від фізичних вправ – соціальна взаємодія.

Джерело: znaj.ua