Як навчитися керувати власними грошима? Поради від експерта

2 Вересня 2016 10:42

Фінансовий консультант Олександра Грудзевич не радить вживати слово бюджет, коли йдеться про власні фінанси: «Бо ми не звикли асоціювати його із тими грошима, які лежать у нас у кишені».Пропонуємо 5 порад від експерта.
фото: www.62.ua

ФОТО: WWW.62.UA

Почніть вести фінансовий звіт

Наші кошти – це та річ, якою ми користуємося кожен день. І якщо ними не керувати, не планувати власні прибутки та витрати, то частина нашого життя відійде у розпорядження інших людей.

Для першого кроку на цьому шляху можна почати вести свій фінансовий звіт.  Адже у такому разі людина вже буде мати, що аналізувати. У цьому процесі приходить розуміння того, що людина має зараз, і що вона хотіла б змінити.

Якщо, користуючись фінансами щодня, не підвищувати своїх знань у галузі управління грошима, то ми не матимемо можливості щось покращити.

Рахуйте не лише видатки, а й прибутки

Персональний фінансовий звіт складається із двох частин: прибутків та витрат. Про це потрібно пам’ятати постійно. Адже наші гроші – це не тільки витрати, але й прибутки.

Часто люди не бачать своїх прибутків і думають, що це тільки зарплатня. Проте потрібно зважати і на подарунки, і на відсотки по депозитах тощо. Для аналізу важливо бачити усю картину.

Заощаджуйте заздалегідь

Ще митрополит Андрей Шептицький свого часу казав: «Дрібними ощадностями будуємо нашу дорогу до багатства».

Важливим мометом є планування витрат, якщо ідеться про великі плани, на приклад про відпустку. Бо фінансового готуючись до неї заздалегідь, можна вдало спланувати відпочинок.

Також важливо пам’ятати про Дні народженні друзів і близьких людей. Бо, почавши відкладати заощадження за якийсь час до цих дат, ми не зіштовхнемося із проблемою «А у мене немає грошей!» Не доведеться витрачати зайвих емоцій на те, щоб десь знайти кошти, а потрібно буде лише спрямувати увагу на те, щоб потішити близьку людину.

Пишіть, аби «зрозуміти» гроші

Я веду свій фінансовий звіт вручну. Це дуже добре з позиції психології, адже я бачу перед собою свій фінансовий місяць. Так мені легше провести аналіз. З позиції економії часу можна користуватися різними додатками для ґаджетів. Також це допоможе не забувати записати усі витати за день, бо деколи увечері важко пригадати.
Але тим, хто починає планування і аналіз власних коштів, варто почати все-таки із написання фінансового звіту вручну. Бо записуючи цифри, ти розумієш що це живі гроші.

Пам’ятайте про переваги планування фінансів

Коли людина починає керувати своїми грошима, то у неї виникає менше непередбачуваних обставин або вона може із ними швидко впоратися. Використовуючи елементарні лайфхаки на кшталт «списку покупок», ми одразу зменшуємо свої витрати на незаплановані і часто непотрібні речі, які купуємо, керуючись емоціями.

Тому варто пам’ятати, що досягти бажаних змін можливо лише зрозумівши, у якому напрямку рухатися. А для цього треба ґрунтовно проаналізувати те, що маємо наразі.

Розмовляла Наталія Середюк

 

Джерело: tvoemisto.tv