Школа без даху. На Житомирщині діти вже другий тиждень не навчаються

24 Жовтня 2016 12:13

Батьки учнів Горщаківської ЗОШ Коростенського району не пускають своїх дітей на навчання. Причина – відсутність даху у навчальному закладі, який в процесі ремонту зняли та не встигли зробити до початку дощів. Відповідно це призвело до «затоплення» навчальних класів.

Антоніна Наумович, мати учениці Горщаківської ЗОШ: «Майже 2 тижні тому ми побачили як вчителі, переводять дітей у те крило школи, де встигли накрити дах, щоб дітям не капало на голову зі стелі і вони не сиділи за партами з парасольками. Зібрався наш батьківський комітет і ми вирішили, що будемо робити страйк і діти в таку школу не повинні ходити. Ця школа в аварійних умовах. Від такого навчання буде тільки гірше. Хоча ми всі й розуміємо важливість навчального процесу, але здоров*я – важливіше».

Не пускати до школи дітей – не єдине на що були готові піти батьки, щоб на їх проблему нарешті звернули увагу.

Антоніна Наумович, мати учениці Горщаківської ЗОШ: «Якщо б нас не почуло вище керівництво, то ми були готові перекривати залізничну дорогу, аби нарешті почало вирішуватися наша питання по школі».

Розуміючи критичність ситуації, яка складається, питання про хід виконання робіт з реконструкції та термосанації Горщаківської ЗОШ було піднять на сесії Коростенської районної ради. Аби ознайомити депутатів проблемою мешканців села Горщик, слово взяв голова районної ради, адже голова РДА на сесію не з’явився.

Василь Клименко, голова Коростенської районної ради: «У червні місяці, за кошти держави, розпочато великий капітальний ремонт Горщаківської ЗОШ, яка на сьогодні є єдиною опорною школою у Коростенському районі. На ці цілі держава виділила трохи більше 7 млн грн. Відповідно до проекту, мало бути зроблено наступне: дах; заміна усіх вікон на енергозберігаючі; термосанація. Ці роботи розпочалися у червні. Замовником виступає управління промисловості та містобудування Житомирської ОДА, в особі Щебетова Романа Олеговича. По виконавцю був проведений тендер і є фірма, яка виконувала ці роботи. Роботи розпочалася із заміни вікон, далі – термосанація. І так склалося, що впродовж тижня пішов великий дощ, а школа була частково розкрита і відповідно, будівля серйозно промокла. В деяких місцях вода йшла з третього на перший поверх, десь – з третього на другий. Але найбільше постраждав саме третій поверх, а саме: стіни; стеля; шпалери; підлога».

Тож щоб почути всі сторони конфлікту та намітити дорожню карту вирішення проблеми, за ініціативи голови районної ради, перед початком сесії відбулася зустріч з виконавцем робіт.

Василь Клименко, голова Коростенської районної ради: «Ми зібрали президію районної ради, на якій були присутні сільський голова, начальник відділу освіти, перший заступник голови РДА і виконавці робіт. Останні визнають, що десь недопрацювали і т. д., але не визнають того, що все таки потрібно було почати роботи з даху, а потім – утеплення фасадів. Так, ми домовились про те, що завтра робоча група у складі батьків, відділу освіти, представників РДА та представників замовника, оцінюватимуть збитки і будемо робити все можливе, щоб найближчим часом, діти змогли розпочати навчальний процес».

На цьому тема Горщаківської школи була закрита. Коли учні повернуться до навчально процесу? Хто все ж таки понесе відповідальність за завдані збитки та відремонтує затоплені класи? Як довго слугуватиме матеріал, яким утеплювали школи та який був також залитий дощем? Ці та багато інших питань, на жаль, так і залишилися відкритими.

Джерело: 1.zt.ua