Митні правила України: що можна ввозити туристу

21 Грудня 2016 10:01

Що можна і не можна ввозити в Україну туристу? Щоб уникнути проблем на кордоні, прочитай цю статтюМитні правила України: що можна ввозити туристу

Привезла в подарунок з Греції пару пляшок оливкової олії або 3 літри вина з Італії, а на кордоні не пропускають? Прикро. І друзі без подарунків залишилися, і ти в поганому настрої. Щоб подібні речі ніколи тебе не стосувалися, завжди треба детально вивчати митні правила.

Якщо ти не дуже добре знайома з Митним кодексом України, то ознайомся з найважливішими його нюансами в цій статті.

  • Особисті і цінні речі:

Повітряним шляхом можна ввозити без оподаткування товарів загальною вартістю на суму еквівалент €1000, ліміт ваги товарів визначається авіаперевізником.

Якщо ви перетинаєте кордон машиною, то ввозити дозволяється товарів на суму еквівалент €500, при загальній вазі – 50 кг. У цю категорію входять сувеніри, подарунки тощо.

Митні правила України: що можна ввозити туристу

Митні правила України: що можна ввозити туристу © ntv.ru

На територію України дозволяється також ввозити без сплати мита предмети особистого користування. Предмети особистого користування – це товари особистої гігієни та індивідуальні косметичні засоби, одяг, білизна, взуття, фотоапарат, відеокамера і аксесуари до них, магнітофон, телефон, диктофон, ПК і аксесуари до них, бінокль, дорогоцінні прикраси зі слідами використання, інвалідну і дитячу коляску, спортивне спорядження, переносні музичні інструменти, два комп’ютери і три флеш-карти, телевізор, калькулятор, 0,5 л туалетної води та/або 100 г парфумів.

Цінні речі – витвори мистецтва та рідкісні книги, які мають культурну та історичну цінність,  підлягають обов’язковому декларуванню та оподаткуванню.

  • Гроші:

В Україну можна ввозити суму еквівалент до € 10 тис. без письмового декларування. Якщо ж сума більша, тобі треба пред’явити довідку з банку, що ця сума знята з вашого особового рахунку.

Митні правила України: що можна ввозити туристу

Митні правила України: що можна ввозити туристу © top-desktop.ru
  • Продукти харчування

Дозволяється ввозити в Україну харчові продукти для власного споживання на суму, що не перевищує еквівалент 200 євро на одну особу в таких обсягах:

– в упаковці виробника, призначені для роздрібної торгівлі: в кількості не більше, ніж одна упаковка або загальною масою, яка не перевищує 2 кг, кожного найменування на одну особу;

– без упаковки – в кількості, що не перевищує 2 кг кожного найменування на одну особу;

– без упаковки – неподільного продукту, готового до безпосереднього вживання, в кількості не більше, ніж по одному найменуванню на одну особу;

  •  Алкогольні й тютюнові вироби:

Громадяни, які досягли 18-річного віку, можуть ввозити алкогольні напої та тютюнові вироби на митну територію України в ручній поклажі або супроводжуваному багажі без сплати митних платежів та без письмового декларування в таких кількостях з розрахунку на одну людину:

– 200 сигарет або 50 сигар, або 250 г тютюну, або ці вироби в наборі загальною вагою, що не перевищує 250 г;

– 5 л пива, 2 л вина, 1 л міцних (із вмістом спирту більш, ніж 22%) алкогольних напоїв.

Нововведенням Митного кодексу є такий пункт: якщо турист, який ввозив алкогольні напої та тютюнові вироби, був відсутній у нашій країні менше, ніж 24 години, товар не звільняється від мита, незалежно від його кількості.

Митні правила України: що можна ввозити туристу

Митні правила України: що можна ввозити туристу © elentur.com.ua
  • Спеціальний дозвіл на ввезення:

Для ввезення на територію України вибухових матеріалів, вогнепальної та холодної зброї, а також засобів самозахисту, наприклад, газових балончиків, необхідний дозвіл МВС України.

Якщо хочете ввозити в Україну домашніх тварин, необхідно мати ветеринарний паспорт і ветеринарне свідоцтво за формою Ф-1, видане не пізніше, ніж за 72 години до перетину кордону.

  • Ліки:

Туристам дозволяється ввозити не більше 5 упаковок одного найменування лікарських засобів у багажі або ручній поклажі, виняток становлять наркотичні або психотропні засоби.

Якщо ж курс лікування потребує більше препаратів, то можна перевозити ту кількість, яка не перевищує вказану в рецепті. Рецепт видається на ваше ім’я та повинен бути завірений печаткою лікаря або відповідного закладу охорони здоров’я.

Ввезення на територію України психотропних та наркотичних засобів потребує дозволу Міністерства охорони здоров’я.

  • Заборонено ввозити:

– харчові продукти без сертифікату про відповідність;

– друковані та відеоматеріали, що пропагують насильство, расизм та війну;

– вибухонебезпечні та отруйні речовини.

Тепер, після ознайомлення з правилами Митного кодексу, ти можеш бути впевнена в собі при перетині кордону.

Джерело: tochka.net