День матері 2017: число та історія святкування

19 Квітня 2017 10:00

Напередодні чудового весняного свята поспішаємо привітати найближчих і найрідніших для кожного з нас людей – наших матусь.

Адже кожна людина може мати кілька братів і сестер, народити багато дітей, не один раз знайти нове подружжя, і навіть бабусь із дідусями у нас по двоє. І тільки мама – на все життя одна єдина, неповторна і найрідніша!

День матері – це міжнародне свято на честь матерів – як таких, що вже стали ними, так і тих, хто тільки готується до материнства. Цим свято відрізняється від Міжнародного жіночого дня 8 Березня, коли привітання приймають усі представниці жіночої статі, незалежно від того, чи є вони мамами.


День матері 2017 в Україні: якого числа святкується і як проходить

День матері

День матері © depositphotos

Щорічно Україна вшановує матерів у другу неділю травня. Відбувається це з 1999 року, згідно з Указом Президента України.

День матері в Україні у 2017 році припадає на неділю, 14 травня.

В Україні в це свято прийнято вітати всіх мам, бабусь і вагітних жінок, які незабаром також стануть матусями. На їхню честь влаштовуються святкові вечори, концерти і торжества, а також тихі сімейні свята.

Звідки взявся День матері

Вшанування жінки-матері має багатовікову історію.

Років 200 тому англійці відзначали у другу неділю Великого посту так звану “Материнську неділю” на честь усіх матерів світу.

Американці на офіційному рівні вперше визнали День матері понад 100 років тому, завдяки мешканці Філадельфії Анні Джервіс. Саме вона виступила з пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. Незабаром інші штати Америки, а також багато держав наслідували цей приклад і стали святкувати День матері.

На сьогоднішній день це чудове свято відзначають, хоча і в різні дні, у понад 50 країнах світу. Наприклад, День матері в Україні, як і в більш ніж двадцяти країнах світу, відзначається у другу неділю травня, в Росії – в останню неділю листопада, в Білорусі – 14 жовтня, в Грузії – 3 березня, а в багатьох близькосхідних країнах – 21 березня.

Джерело: tochka.net