Податок на нерухомість: тепер платимо більше

20 Квітня 2017 11:25

Законодавець, віддавши на розсуд місцевих рад встановлення розміру податку на нерухомість, все ж таки обмежив вказаний податок максимальними значеннями, – це 1,5 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2017 року для розрахунку податку за 2017 рік, що становить 48 грн. за 1 кв. м. бази оподаткування, та 3 % від мінімальної заробітної плати у 2016 році, що становить 41,34 грн. за 1 кв.м. бази оподаткування для сплати податку за 2016 рік. Перевищувати вказані максимальні розміри податку місцеві ради не мають права.

За які метри платити?      

Базою для оподаткування є загальна площа об’єкта житлової/нежитлової нерухомості, або ж частки власності на такий об’єкт. При цьому існують пільги по сплаті податку на нерухомість. Так, при розрахунку податку на нерухомість, база оподаткування зменшується:

– для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв.м.;

– для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв.м.;

– для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.

Для прикладу, якщо ви володієте квартирою загальною площею 85 кв. м., то база оподаткування такої квартири становитиме 25 кв.м. (85 – 60), тобто, максимальний податок за таку квартиру складе 1033,50 грн. (25 м.к.в. х 41,34 грн. (максимальна ставка податку за 2016 рік)).

До кого пільги не застосовуються?

            З 1 січня 2017 року пільги для фізичних осіб не застосовуються до:

– об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, про яку йшлося вище (для квартир 60х5 = 300 кв.м., для будинків 120х5 = 600 кв.м; для різних типів 180х5 = 900 кв.м.).

– об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Досить неоднозначним нововведенням стало також внесення Верховною Радою України у 2015 році змін до Податкового кодексу України, а саме до ст. 266 Кодексу, відповідно до якої, за наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи – платника податку, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку на нерухомість збільшується на 25000 гривень на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).

Хто розраховує та як сплачувати?

Платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня і до 20 лютого 2017 року подають до державних податкових інспекцій за місцем реєстрації об’єкта оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. Юридичні особи у 2017 році сплачують податок за 2017 рік.

Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється державною податковою інспекцією за місцем реєстрації платника податку. Податкове повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити надсилається (вручається) платнику до 1 липня 2017 року. Фізичні особи у 2017 році сплачують податок на нерухомість за 2016 рік із застосування ставок та пільг, які діяли у 2016 році. Термін сплати податку – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Ставки податку

Поки що в жодному із великих міст України не було встановлено максимальну ставку податку на житлове нерухоме майно (3% мінімальної заробітної плати за 1 кв.м., оскільки в цьому році сплачуємо за 2016 рік). У Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Одесі, Сумах, Житомирі, Вінниці та Івано-Франківську ставка податку становить 2%.

У Києві, Чернігові, Черкасах, Тернополі, Хмельницькому, Чернівцях, Луцьку, Ужгороді, Херсоні та Миколаєві – 1 %.

У Львові, Рівному та Кропивницькому – 0,5 %.

Віктор Марусиченко, юрист