Місця України, які варто відвідати: ТОП-7 найбільш незвичайних музеїв

22 Травня 2017 15:30

В Міжнародний день музеїв дізнайся, де можна ознайомитися з історією гігієни, подивитися на весільну сукню 1926 року і розтлумачити свої сниМісця України, які варто відвідати: ТОП-7 найбільш незвичайних музеїв© facebook.com

Сьогодні, 18 травня, відзначається Міжнародний день музеїв. З дитинства ми чомусь звикли до того, що музей − це не так вже й захоплююче. Тому що картини і експонати не можна чіпати, і стежать за цим суворі погляди охоронців порядку. Ставши дорослішим, починаючи цікавитися історією і культурою більше, ми розуміємо, що музеї − це все ж круто і корисно, але куди піти? Що подивитися? У цій статті ти дізнаєшся, де можна подивитися на найменшу праску, побачити мікрофон легендарного Утьосова і як потрапити в катакомби.

  • Музей весілля, Полтавська область, село Великі Будища

Місця України, які варто відвідати: ТОП-7 найбільш незвичайних музеїв

Музей свадьбы © facebook.com

Єдиний в Україні народний музей весілля. На відміну від звичайного музею зі скляними вітринами, всі експонати тут можна чіпати руками. А в печі печуть справжні пироги. Весілля тут справжні: зі стравами української кухні, самогоном і старовинними обрядами. Все дійство триває півтори години. Туристи можуть бути на весіллі в якості гостей. Найцінніший експонат музею − весільна сукня 1926 року, в якій виходила заміж жителька села. Є і скриня з приданим, де зберігається дюжина сорочок і 40 рушників.

Місця України, які варто відвідати: ТОП-7 найбільш незвичайних музеїв

Музей сновидений © facebook.com

Музей сновидінь − це творчий проект і дуже незвичайний музей Києва. Тут допоможуть розгадати сенс снів. Навіть не обов’язково туди приходити: можна просто відкрити скриню сновидінь на його сайті, пройшовши реєстрацію. Потім розповісти в короткому есе свій сон і “підглядати” чужі сни. Повідавши сон, ти зможеш дізнатися його значення від сновидців − співробітників музею. Тут працює навіть кабінет психоаналізу.

  • Музей звуку, Одеса

Місця України, які варто відвідати: ТОП-7 найбільш незвичайних музеїв

Музей звука © facebook.com

У цьому музеї ти можеш почути голоси і музику з далекого минулого. Зібрана унікальна колекція звукової апаратури: від музичної шкатулки до просунутого плеєра, і все це − в робочому стані. Послухай вінілові пластинки, побач, як працюють грамофон і патефон, касетні і бобінні магнітофони з магнітною стрічкою, радянські радіоли. Подивися на мікрофон Утьосова і мікрофони партійних вождів СРСР.

  • Музей праски, Хортиця, Запоріжжя

Місця України, які варто відвідати: ТОП-7 найбільш незвичайних музеїв

Музей утюга © facebook.com

Тут зібрано понад 300 експонатів − праски на вугіллі, ті, які потрібно було нагрівати на плиті, і більш сучасні електричні побратими. А ще раніше користувалися дерев’яним пристосуванням з ручкою – рубелем. Багато експонатів музею купувалися на блошиних ринках. Є праски, які важать до 10 кг, такий прилад вимагав чималих зусиль в поводженні з ним. А є й мініатюрні прасування − навіть 10-грамові. Вони призначалися для комірів і рюшів. Найменша праска в колекції важить 100 г і поміщається на долоні.

  • Музей непотрібних речей, Київ

Місця України, які варто відвідати: ТОП-7 найбільш незвичайних музеїв

Музей ненужных вещей © facebook.com

Виявляється, навіть у смітті можна знайти романтику. У Києві є музей вторинної сировини, або музей непотрібних речей. Від чого тільки не позбавляються люди. Часом непотрібні речі виявляються цінними з точки зору історії. Родзинка колекції − порцеляновий сервіз в ідеальному стані, на кожному з предметів виведено золотими літерами “Котику від І.О.”. Мабуть, кавалер колись дарував його дамі серця. Є в музеї різне начиння минулого і позаминулого століть − ступи, рогачі. І ціла колекція бюстів Леніна, що цілком логічно: більш непотрібний мотлох зараз важко уявити.

  • Музей під землею, селище Нерубайське під Одесою

Місця України, які варто відвідати: ТОП-7 найбільш незвичайних музеїв

Музей под землей © facebook.com

Одеські катакомби − одне з найбільш таємничих і загадкових місць в Україні. У селищі Нерубайське під Одесою під землею працює музей партизанської слави: захисники Одеси під час її окупації фашистськими військами жили в катакомбах. У музеї можна дізнатися про їхні подвиги, побут, про історію самих одеських катакомб, протяжність яких − 2500 кілометрів.

  • Музей історії туалету, Київ

Місця України, які варто відвідати: ТОП-7 найбільш незвичайних музеїв

Музей истории туалета © facebook.com

Єдиний у своєму роді музей в Східній Європі. Ти побачиш і дізнаєшся те, про що зазвичай соромляться говорити вголос: як справляли нужду в різні часи та епохи. Наприклад, стародавні римляни були неймовірними чистюлями, чого не скажеш про середньовічний Париж, де вміст нічних горщиків виливали прямо з вікон. В принципі, музей туалету − це історія гігієни. Серед експонатів − макети древніх туалетів, нічні вази і колекція сувенірів на туалетну тему.

Джерело: tochka.net