У народі 28 липня вшановують одного з найбільших реформаторів часів Київської Русі Великого князя Володимира, у хрещенні Василія.

28 Липня 2017 12:27

Віра найбільше скріплює сили душі
Степан Бандера

У народі 28 липня вшановують одного з найбільших реформаторів часів Київської Русі Великого князя Володимира, у хрещенні Василія.

Володимир – онук княгині Ольги та син Святослава і простої дівчини Малуші. У ранньому віці був запрошений на правління новгородцями. Під керівництвом свого дядька Добрині пішов до варягів та зібравши там військо оголосив війну старшому братові Ярополку.

Ярополк загинув від рук варягів, а Володимир почав князювати у Києві з 980 року. Найголовнішою справою його життя було освячення Київської землі християнством, звичайно, після того, як він об’єднав Київські землі. Після хрещення винищував поганські ідоли, скидаючи їх у ріку Почайну та будував церкви, зокрема, Десятинну. Також займався благодійницькою діяльністю, за що у народі його почали називати “ясне сонечко”. Помер Володимир Великий 28 липня 1015 року і був похований у Десятинній церкві.

За народним календарем, цей день вважався серединою літа. Казали, що у день Володимира-Ясне Сонечко і сонце ясніше сяє. Можливо, так воно і є.

За церковним календарем, 28 липня — день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира – хрестителя Київської Русі

Володимир-Василій I Святославич (958 ? — 1015) — великий князь Київський (980 – 1015). Хреститель Київської Русі, канонізований церквою.

«Головне право його на вічну славу і подяку потомства полягає, звичайно, в тому, що він вивів Русь на шлях справжньої віри; але ім’я Великого належить йому і за справи державні» (Микола Карамзін про князя Володимира Великого).

Також цього дня згадують мучеників Кирика та Іуліту, мученика Авудима.

Іменинниками 28 липня є:
Володимир, Улита, Василь.

28 липня народились:

1937 — Віктор Мережко, російський кіносценарист та письменник українського походження. Автор сценаріїв цілого ряду культових фільмів: «Польоти уві сні та наяву», «Самотня жінка бажає познайомитись», «На вас чекає громадянка Никанорова».

Події 28 липня:

1497 — у таборі під Заславом великий князь литовський Олександр видав грамоту на переведення Луцька з волинського на маґдебурзьке право.

28 липня святкують:

  • День хрещення Київської Русі

Чи знаєте ви, що:
Багато невідомого в історії з християнізацією Київської Русі. Тут трохи не все — здогадки й припущення. У тому числі, і сама дата хрещення. Хоча відомо, що офіційно акт християнізації припадає на 449 рік, коли на Ефеському церковному соборі була заснована Скіфська єпархія, куди входив і Київ. Але цей факт, як неважко здогадатись, не узгоджується зі слов’янським початком російської історії, через це й знадобилась вигадка про Андрія Первозванного, який начебто хрестив ще ненароджену Русь. (Цей міф з’явився, очевидно, в ХІІ столітті).

Звідки прийшла на Русь ця явна вигадка? Із Візантії. Там теж склали легенду про апостола Андрія, який начебто побував на місці майбутнього Константинополя і начебто заснував тут першу християнську громаду. Але у Візантії про його «прихід» згадували все-таки рідко.

Попри всі вигадки і міфи археологи довели — християнські храми були побудовані у Києві задовго до офіційної дати хрещення Русі. (З сайту «Релігія в Україні»)