Великий Піст до нас приходить!

16 Лютого 2018 15:00

У лютому всіх православних в Україні очікує важливий етап – початок Великого посту. 18 лютого завершується Масляний тиждень, і з 19 лютого віруючі повинні перейти до жорстких обмежень, адже аж до головного християнського свята Великодня триватиме Великий піст. Цей період у сорок вісім днів даний православним у пам’ять про шлях Христа на Голгофу: перші сорок днів посту нагадують про його сорокаденну самотність у пустелі перед виходом на Проповідь, два свята, Лазарева субота і Вхід Господній в Єрусалим, говорять про події, що відбувалися незадовго до розп’яття, і шість днів Страсного тижня розповідають про страждання Христа і його хресну смерть. Згідно з православною традицією, миряни протягом всього посту повинні дотримуватися суворого посту і стриманості. Причому, всупереч розхожій думці, піст не обмежується відмовою від тваринної їжі – важливіше в цей період дотримуватися “душевного” посту. То, що ж  необхідно робити в період Великого посту:

Молитися

Молитві у Великий піст відводиться особливе місце – без неї ніякі тілесні обмеження не матимуть жодного значення. Якщо в повсякденному житті на молитву не вистачає часу, то в період посту молитися потрібно багато й щиро – знайти на це час потрібно і вранці, і ввечері. Потрібно просити Господа вказати на гріхи, а також щиро покаятися. Також потрібно постаратися читати молитви з більшою увагою, ніж зазвичай.

Відвідувати Храм

У період посту потрібно регулярно причащатися і ходити на найголовніші великопісні служби. Робити це слід хоча б раз на тиждень або, принаймні, один раз за піст. Також важливо сповідатися і радитися зі своїм духівником.

Читати Євангеліє

Читанню духовної літератури також варто відводити більше часу в піст. Читанням Євангелія можна замінити більш звичні перегляд телевізора, вивчення новин в інтернеті або читання світської літератури перед сном. Віруючим радять прочитати за піст хоча б одне Євангеліє або освіжити його в пам’яті.

Дотримуватися тілесного посту

Згідно з традицією Православної церкви, під час Великого посту не можна їсти їжу тваринного походження – м’ясні й молочні продукти, яйця, рибу (крім двох днів), природно, не можна вживати алкогольні напої. Більш того, не в усі дні посту дозволяється навіть рослинна олія. Для мирянина монастирські правила можуть виявитися непосильними, тому слід разом зі священиком визначити ступінь свого харчового посту.Також потрібно врахувати стан здоров’я і спосіб життя, рівень щоденного фізичного навантаження, які можуть бути несумісні із жорсткими обмеженнями в їжі.

Крім того, у Великий піст не можна вінчатися, а подружжю рекомендується утримуватися від близькості.

Радіти

Відмова від розваг і плотських радощів не має негативно позначатися на настрої постити. Навпаки, підходити до цих обмежень необхідно щиро, з добрим почуттям, а не тягнути з останніх сил як важку ношу. У період Великого посту можна побачити, як багато в житті є порожніх речей, що тільки видаються необхідними. Не можна бути злим і дратівливим, ображати і засуджувати інших, демонструвати гординю. Все це лише знецінить зусилля і віддалить від Христа.

Джерело: asn.in.ua