Як прокинутися від зимової сплячки і перемогти депресію?

17 Лютого 2018 09:10

1. Усуньте сонячне голодування і зарядіть енергією ваші сонячні батареї.

Сонячні промені – це не тільки помічники вироблення вітаміну Д. Сонце допомагає нам залишатися в тонусі і заряджає позитивом, транслюючи енергію життя. Намагайтеся якомога більше часу проводити на сонці, вбираючи його м’який і цілюще світло (не забудьте використовувати косметику з сонцезахисним фактором для попередження передчасного старіння шкіри). Візьміть собі за правило «вітати сонце вранці, відразу після пробудження вітаючись з ним і підставляючи своє обличчя його променів. А вечорами гуляйте, хоча б трохи, так як прогулянки в період занепаду носять заспокійливий характер, знімають стрес та напруження тривалого дня.

Важливо зрозуміти, що для пробудження вам треба обов’язково усунути сонячне голодування. Особливо якщо ви працюєте в приміщенні з малою кількістю вікон. Вам треба створити простір навколо себе максимально сонячним та яскравим! Відкривайте штори і жалюзі, прибирайте зайві предмети з підвіконня і все те, що ускладнює потрапляння сонця. І ви помітите, як ваш настрій підніметься, а активність збільшиться, так як сонячні промені володіють здатністю активувати мозкову діяльність людини.

2. Займіться спортом.

При лікуванні депресії медикаментами, результат з’явиться не скоро, а от навіть самі нескладні фізичні вправи допоможуть відразу. Займайтеся ними регулярно, а в якості ще одного, додаткового заряду бадьорості, використовуйте підйом і спуск по сходах замість ліфта і піші прогулянки замість машини або автобуса. А можна поставитися до свого здоров’я і самопочуття ще більш серйозно і записатися в тренажерний зал, зайнятися велосипедним спортом або плаванням. Я сама ходжу в спортзал постійно, і бувають моменти, коли просто тягну себе туди за волосся. Як тільки починається самосаботаж і бажання відкласти тренування на завтра, я зразу ж згадую свої відчуття після тренування: бадьорість, радість і енергійність. Я йду в спортзал, і потихеньку-помаленьку, включаюся в процес, походжаючи по біговій доріжці, поступово набираючи оборот. Ні з чим не порівняти відчуття бадьорості і польоту після фізичного навантаження, незважаючи на деяку втому тіла. Про те, як треба займатися спортом, читайте в статті «Як правильно займатися спортом: три корисні ради».

Заняття спортом не тільки поліпшують здоров’я і зовнішній вигляд, але і помітно підвищують рівень серотоніну, недолік якого і є одним з винуватців виникнення хандри і депресії. І взагалі, проявляйте більше активності. Так, після спокійного зимового ритму хочеться якомога менше вибиратися з дому і як можна довше валятися в ліжку. Робіть з точністю до навпаки! Більше активності, більше руху, більше дій – у всьому! Навіть у поході за хлібом.

3. Харчуйтеся правильно.

У цей період важливо включити в свій раціон продукти, багаті клітковиною. Такі як буряк, кукурудза, курага, цвітна капуста, ананаси. Фісташки, мигдаль і арахіс теж повинні бути в вашому щоденному раціоні. Не забувайте і про морепродукти, а для підвищення рівня серотоніну корисний буде темний шоколад, яйця і банани. Відмінно підійдуть і так звані «салати краси». Ну і, звичайно ж, потрібно приймати вітаміни.

4. Використовуйте арома і кольоро – терапію.

Запахи і кольори дуже сильно впливають на нас. Застосовуючи ефірні масла, ви можете змінити свій настрій. Розмарин допомагає зосередитися, лаванда і шавлія – розслабитися, полин і чебрець сприяють хорошому сну, а базилік і ялівець допоможуть зняти сильний стрес. Аромат цитрусових помітно підвищить ваш настрій, можете навіть поставити поряд зі своїм робочим місцем тарілку з апельсинами. Помаранчевий колір і приємний запах цитрусових буде бадьорити вас.

У ваш весняний гардероб увімкніть якомога більше яскравих фарб. Яскраві кольори активізують енергію і піднімають ваш тонус, так що не бійтеся носити яскравий одяг. І взагалі, подбайте про своєму новому вигляді, адже все тече, все змінюється. Відкрийте двері вашої шафи і досить критичним поглядом окиньте наявні у вашому розпорядженні речі, подумайте, що з вашого одягу, що відповідає вашому поточному сприйняття себе? Приберіть речі, які більше не відображають вас, які більше не потрібні вам. Орієнтуйтеся не на ваше «потовщення» талії після зими або на модні тенденції, а на своє внутрішнє бачення себе. До речі, тим самим ви пробудити в собі жіночність і запустіть новий потік енергії, детально про це можете почитати в статті «Два кроки до розкриття жіночності: очищення і наповнення».

5. Частіше спілкуйтеся і знайдіть щось нове для себе.

Взимку люди зустрічаються і спілкуються набагато рідше, що цілком зрозуміло: холодно, темно і не дуже хочеться довго перебувати на вулиці. Весна – саме час для прогулянок і спілкування! Також спробуйте спокусити себе чимось новим. Яскравість вражень і новизни відмінно активізують внутрішню енергію. Я кажу не про такому новому, які ви довго-довго хотіли зробити і не могли знайти для цього час або можливість. Я кажу про нових відчуттях, про яких ви навіть не замислювалися і якщо б вам щось таке-таке запропонували, ваш перший відповідь був би «ні». Наприклад, ви не любите оперу і ніколи не мріяли сходити на неї, і якщо б вам запропонували сходити, ви б сказали «ні, не хочу». Або ви займаєтеся йогою, активні види спорту вас ніколи не вражали і вам раптом пропонують спробувати сходити в тренажерний зал. Якщо ваш перший порив сказати «ні», зупиніться і скажіть: «ТАК!». Або ви яра «моралистка» і дуже не любите дівчат, які танцюють на жердині, і якщо б вам запропонували повчитися, ви б сказали: «Ні, ще чого, я не така!». А може, варто спробувати – замість «НІ!» сказати «ТАК!»?

Думаю, що якщо ви скористаєтеся цими радами, весняна депресія дуже скоро покине вас!

І ще – обов’язково виділяйте достатньо часу на нічний сон, лягаючи спати до півночі. І візьміть собі за ПРАВИЛО мислити позитивно. ЗАВЖДИ!

Джерело: IWOMAN.IN.UA