Про що повинні мовчати журналісти під час війни

7 Серпня 2014 19:20
wordpress.com

wordpress.com

Якщо класичний розвідник Штірліц у своїй роботі використовував інформацію від своїх агентів, то в сучасних умовах зіграти “на руку” ворогу може кожен, навіть того не усвідомлюючи. Не секрет, що розвідники черпають чимало інформації з відкритих джерел, тим паче в еру інформаційних технологій. Відтак, журналісти, блогери та активні користувачі соцмереж стають солдатами в інформаційній війні, чим ускладнюють життя захисникам України. Військовий журналіст Володимир Лазарєв застерігає: зацікавленість людей в інформації, хоч і є природною, все ж її потрібно обмежувати. Тим паче у військовий час потрібно уникати оприлюдення багатьох відомостей. В першу чергу це дислокація військових частин, кількісний склад, переміщення техніки, номерні знаки та загальні плани, що можуть вказувати на місце знаходження.

Багато фактів, що для пересічної людини не несуть інформації можуть стати ключовими для зацікавлених людей і в результаті становити загрозу для життя наших військових.

Подекуди журналісти у ситуації війни, як і в мирний час, отримують більше інформації. І саме тут важливо усвідомлювати і відфільтровувати, що потрапляє на шпальти та до ефіру.

Якщо ж на факультетах журналістики вчать знаходити та оприлюднювати якомога більше фактів та деталей, що можуть зацікавити людей, то навіть це золоте правило журналістики у військовий час треба сприймати крізь призму найвищої цінності – людського життя. Старший викладач кафедри журналістики Полтавського педуніверситету радить журналістам при висвітленні конфлікту в Україні в своїх матеріалах акцентувати увагу на тому, що керівники самопроголошених республік не є обраними, а “так званими”.

Задіяний в інформпросторі і кожен, хто має доступ до інтернету. Тож під час конфліктів утриматися варто і від надто активного використання соцмереж та розповсюдження там інформації про військових. Тим паче не радять репостити неперевірені факти, що деморалізують та сіють паніку.

Так чи інакше, але поруч із особистою безпекою у час війни кожен повинен дбати і про свою інформаційну безпеку і не стати жертвою нашумілої інформвійни.

Джерело: irt.pl.ua