З наступного понеділка у Житомирському військовому госпіталі розпочнуть роботу психологи-волонтери

11 Серпня 2014 12:40
versii.if.ua

versii.if.ua

Вони надаватимуть фахову допомогу бійцям, які в ході антитерористичної операції були поранені і зараз знаходяться на лікуванні та реабілітації. Проблема серйозна, допомагати військовим необхідно, а більшість психологів подібного досвіду не мають, каже координатор по Житомирській області Української асоціації фахівців з подолання насідків психотравмуючих подій Віталій Климчук:
“Це проблема для усієї України. Дуже мало фахівців, які мають досвід роботи в подібних ситуаціях. Більшості ж доводиться вчитися “по ходу”. З’являється ситуація і ми вже на практиці намагаємося щось з нею робити”. 
При цьому контроль якості роботи психологів присутній постійно, додає колега Віталія Климчука Вікторія Горбунова. З українськими спеціалістами діляться досвідом закордонні фахівці, але тут працювати доводиться в інших реаліях:
“Особливо колеги з Грузії, з США, хто має досвід роботи в гарячих точках, вони приїздять, проводять навчання наших психологів-волонтерів, щоб ми могли глибше познайомитися з цією проблемою. Але специфіка подій, які відбуваються в Україні, вона насправді відрізняється від того, що відбувалося в Грузії чи інших країнах. Тому нам доводиться працювати зі своєю специфікою. Фахівці у нас хороші. Більшість психологів, принаймні, в житомирській службі, вони крім вищої психологічної освіти мають ще психотерапевтичну сертифікацію, є люди, які вчилися працювати з посттравматичним стресом, з ситуаціями гострого стресу”.
На сьогодні в нашій області надавати психологічну допомогу військовим на волонтерських засадах готові майже два десятки психологів. Завдяки їх роботі повернення до мирного життя відбуватиметься швидше.