До 220-річчя Одеси – різнобарв’я філателістичних випусків!

4 Вересня 2014 16:29
ukrposhta.ua

ukrposhta.ua

З нагоди святкування 220-річчя міста-героя Одеси Укрпошта порадувала випуском різноманітної патріотичної поштової продукції. Зокрема, в рамках видатної серії «Краса і велич України» випущено поштовий блок «Одеська область» та художню марку «Пам’ятник дружині моряка, м. Одеса».

Спецпогашення відбувалося в Одеському Поштамті за участю керівного складу Одеської дирекції Укрпошти, представників Одеської облдержадміністрації, товариства філателістів міста та авторів фотографій, роботи яких лягли в основу продукції.

«Одеса, – відзначив на церемонії спецпогашення керівник Одеської дирекції Укрпошти Денис Петров, – цінує свою історію, видатних людей міста. Одесити зворушливо ставляться до літературних, історичних пам’ятників, визначних людей. До одеських реліквій, які прославляють Південну Пальміру, відносяться і нові філателістичні шедеври. Я впевнений, що вони займуть гідне місце у всіляких зібраннях цінителів давнини, розкажуть всьому світу про наше прекрасне місто».

Одещина – це значний пласт історичного, культурного, економічного і духовного життя величезного краю. На блоці «Краса і велич України. Одеська область» зображено чотири найголовніші пам’ятки історії регіону: «Білгород-Дністровська фортеця (Аккерман)», «Одеський морський вокзал», «Свято-Миколаївська церква, м. Вилкове та «Маяк порту м. Іллічівська».

Одесити кажуть: «Одна половина одеситів ходить по морях, а інша, чекає їх, напружено вдивляючись вдалечінь». Саме тому в Одесі встановлено пам’ятник дружині моряка, який зображено на марці серії «Краса і велич України». Бронзова скульптурна композиція була урочисто відкрита в Одесі у 2002 році.

У рамках урочистостей до Дня міста відбулося також спецпогашення художнього конверту з оригінальною маркою «225-річчя взяття Хаджибею». Хаджибей – відоме з XIV століття поселення, кам’яний замок, стоянка для судів і порт, що знаходилося на березі Одеської затоки, на місці сучасного міста Одеси. На конверті зображено архітектурний малюнок Хаджибейської фортеці, взятої російським загоном під час російсько-турецької війни у вересні 1789 року під командуванням генерала Йосипа Дерібаса.

«Філателія дає величезний потік інформації. Душа відпочиває», – відмічає заступник голови Одеського товариства філателістів України Микола Тягнирядно. – Вперше в історії вітчизняної філателії у цьому році відбувся випуск такої великої кількості різноманітної філателістичної продукції на одеську тематику».

З нагоди 220-річчя заснування Одеси відкрито філателістичну виставку «Одеса на поштових випусках. Відвідувачі можуть побачити як, наприклад, виглядав Приморський бульвар, Палац піонерів, Лермонтовський курорт півстоліття тому. А також місця Одеси, які залишилися тільки на листівках. Головне, що яким би роком не датувалася філателістична продукція, всі представлені експонати виставки об’єднує одне – любов до рідного міста.

Джерело: Укрпошта