Оголошено стрічки, які можуть представити Україну на премії “Оскар-2015”

4 Вересня 2014 17:13
ria.ru

ria.ru

Український Оскарівський комітет прийняв три фільми до участі в відборі стрічки-номінанта від України на премію Американської академії кінематографічних мистецтв і наук в номінації “Кращий фільм іноземною мовою”. Як повідомили УНН у пресс-службі Асоціації продюсерів України, до фіналу вийшли “Плем’я” Мирослава Слабошпицького, “Поводир, або У квітів є очі” Олеся Саніна та “Трубач” Анатолія Матешко.

“Плем’я” — інноваційний фільм-експеримент, в якому роль відіграють глухонімі і непрофесійні актори. Ідея “Племені”, яка вже встигла зібрати низку нагород, народилася з короткометражної стрічки Слабошпицького “Глухота”. Головний герой фільму Сергій потрапляє в спеціалізований інтернат для слабочуючих, де існує кримінальна організація “Плем’я”. Він намагається зайняти своє місце в ієрархії школи та бере участь у кількох пограбуваннях. Коли Сергій закохується в Анну, одну з наложниць Смотрящего, йому доводиться порушити неписані закони племені.

Повнометражний художній фільм “Поводир, або У квітів є очі” покаже подорож по Радянській Україні американського хлопчика Пітера та українського сліпого музиканта Івана Кочерги. Пітер приєднується в дорозі до сліпого і стає його поводирем. Разом з кобзарем, подорожуючи по Україні, хлопець дуже швидко дорослішає, переживає радість і тугу, пізнає горе і смерть, знаходить дружбу і розуміє, що таке відданість. Події фільму відбуваються на початку 1930-х років в СРСР в драматичні часи індустріалізації, колективізації, голодомору та знищення інтелігенції. В обмежений прокат картина виходить 11 вересня, 12 листопада починається всеукраїнський прокат.

Повнометражний художній фільм “Трубач” розповідає про юного трубач дитячого естрадно-духового оркестру Миколу Шевченка. Він не тільки талановито грає, але і пише власну музику, привертаючи увагу всесвітньо відомого музиканта Юджина Гайсина, який гастролює в місті. Це абсолютно київська історія про суперництво двох дитячих оркестрів. Все як у дорослих — любов, інтриги, заздрість і, звісна річ, добро, яке перемагає зло. В український прокат фільм вийшов 27 березня.

Зазначимо, що прийом заявок на участь у відборі фільму-номінанта від України на премію “Оскар”  український Оскарівський комітет проводив з 1 до 29 серпня. Офіційне оголошення фільму-номінанта від України відбудеться 9 вересня.

До складу Комітету входять видатні діячі вітчизняного кінематографа і кінокритики: народна артистка України Ада Роговцева, народний артист України, кінорежисер Олег Фіалко (голова Комітету), лауреат 2 технічних премій “Оскар” Анатолій Кокуш, голова Національної Спілки кінематографістів Сергій Тримбач, кінокритик, ведучий телепрограми “Аргумент-кіно” Володимир Войтенко, письменник та сценарист Андрій Курков, продюсер, президент АПУ Олексій Сєрков, продюсер, президент Асоціації АРМА-Україна Дмитро Колесников, а також продюсер та сценарист Ігор Савиченко.

87-а церемонія вручення премії “Оскар” за заслуги в галузі кінематографу за 2014 відбудеться 22 лютого 2015 в Лос-Анджелесі. Номінантів буде оголошено 15 січня 2015 року.