Уряд зміцнює енергетичну незалежність України

5 Вересня 2014 19:02
viro-profportal.edu.ru

viro-profportal.edu.ru

Уряд активізував діяльність на шляху до енергетичної незалежності, впроваджуючи програмизаміщення споживання природного газу,  використання альтернативних видів палива та впровадженняенергоефективних технологій. На цьому акцентував Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук на брифінгу у Будинку Уряду 4 вересня.

Він наголосив на складній ситуації на енергетичному ринку України, пов’язаної з дорогими цінами на імпортний газ (за останнім газовим контрактом Україна переплатила Росії понад 50 млрд. дол.), а також військовими діями на Сході.

Сергій Савчук повідомив, що Україна видобуває власного газу близько 20 млрд. куб. м, який в основному спрямовується на потреби населення, решта споживачів (промисловість, підприємства теплової енергетики, бюджетні установи) споживають дорогий імпортний російський газ. При цьому він зазначив, що торік промислові споживачі спожили близько 20 млрд. куб. м, населення – близько 17 млрд. куб. м (вітчизняного газу), бюджетні установи – близько 1 млрд. куб. м, підприємстватеплокомуненерго – 8,5 млрд. куб. м газу.

Тому, за його словами, «на сьогодні мета Уряду не тільки в перегляді ціни на газ, а, насамперед, у зменшенні його використання», зокрема, у тих сферах, де це можливо.

Сергій Савчук повідомив, що на наступний рік стоїть завдання замінити мінімум 1 млрд. куб. м газу за рахунок переведення котелень на тверде паливо.

Для цього потрібно використати можливості України як аграрної держави, зокрема харчової промисловості, а також збільшити вирощування енергетичних культур.

«На сьогодні наша мета: щоб той ресурс, який є в Україні, з точки зору біоенергетики, працював не лише на експорт, а замінював імпортний газ і працював тут», – зауважив Голова Держенергоефективності.

Він повідомив, що в Україні на декількох заводах налагоджено серійне виробництво котлів, які працюють на підприємствах теплокомуненерго в бюджетній сфері, а також йдуть на експорт у Францію, Австрію, Англію.

Тому Уряд буде вдосконалювати законодавчу базу для створення сприятливого бізнес середовища у сфері енергозаміщення, зокрема, вироблення котлів, пилет, вирощування енергетичних культур тощо. «Якщо ми створимо законодавчі умови для бізнесу, то інвестиції, які на сьогодні вже самі себе реалізують, вони будуть подвоєні, а то й потроєні. І на цей ринок будуть заходити не тільки вітчизняні підприємства, а й іноземні», – сказав Сергій Савчук.

Він нагадав, що 3 вересня Уряд  ухвалив постанову, відповідно до якої понад 500 мільйонів гривень коштів Європейського Союзу будуть спрямовані на проекти щодо заміщення газу. Сергій Савчук уточнив, що 493 млн. грн. підуть на модернізацію об’єктів по заміні котлів, а 4,8 млн. грн. спрямують на підвищення обізнаності громадян щодо переваг використання альтернативних видів палива. Також 50 млн. грн. передбачені для компенсації кредитних витрат на заміну котлів для населення.

Крім того,  Голова Держенергоефективності повідомив, що вчора Уряд схвалив розпорядження «Про затвердження плану заходів з імплементації Директиви Європейського Парламенту та Ради 2009/28/ЄС». За його словами, впровадження плану забезпечить адаптацію нашого законодавства до законодавства ЄЄ в сфері розвитку відновлюваних джерел енергії та активізує співпрацю з інвесторами і донорами щодо фінансування проектів з відновлюваних джерел енергії. План передбачатиме розроблення деяких нормативно-правових актів та технічних вимог до виробництва і використання біопалив та біорідин, критеріїв сталості для рідкого та газоподібного палива, що виробляється з біомаси та ін.

Крім цього, Сергій Савчук поінформував, що на урядовому комітеті  схвалено проект постанови про стимулювання заміщення природного газу при виробництві теплової енергії для бюджетних установ та організацій. Також розроблено проект плану коротко- та середньострокових заходів щодо скорочення споживання природного газу, в тому числі шляхом його заміщення енергоносіями, отриманими з відновлюваних джерел енергії, та альтернативними видами палива підприємствами теплопостачання, промисловими споживачами, бюджетними установами, організаціями та населенням до 2017 року, який незабаром буде розглянуто Урядом.